O-STA

Veličasten zaključek koncertnega cikla Sodobne orkestrske skladbe - SOS Slovenske filharmonije

violist Garth Knox
dirigent Bas Wiegers
SOS 5


V sredo, 26. aprila 2023 se bo s pričetkom ob 19.30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil peti koncert cikla Sodobnih orkestrskih skladb - SOS 5. Na njem bosta Orkester Slovenske filharmonije in violist Garth Knox pod dirigentskih vodstvom Basa Wiegersa izvedla skladbo Gérarda Griseya Akustični prostori.

Der Komponist Gérard Grisey über sein Werk "L'icone paradoxale"

Gérard Henri Grisey (Belfort, 1946 - Pariz, 1998)

"Zelo pomembno se mi zdi imeti neke vrste ekološki odnos do različnih zvokov, jih samo sprejemati take, kot so in poskušati zanje najti pravo mesto in vlogo v skladbi" je povedal skladatelj Gérard Grisey le nekaj let pred prezgodnjo smrtjo. Ta misel označuje ves njegov opus, tudi ciklus Akustični prostori, eno temeljnih del spektralne glasbe. V izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije ga bomo v celoti slišali pri nas prvič. Integralna izvedba je namreč izvajalsko tako zahtevna, da so tudi v tujini izvedbe celotnega dela redke.

Gérard Grisey, eden najpomembnejših skladateljev 20. stoletja, je začel ustvarjati ob koncu šestdesetih let, ko se je po revolucionarnem letu 1968 stopnjeval upor mladih proti modernističnim dogmam. Skladbo Akustični prostori, ki je nastajala kar enajst let, sestavlja šest stavkov. Vse stavke povezuje skupni zvočni spekter, ki ga skladatelj preoblikuje na različne načine in se vedno znova vrača vanj. Zvočne spremembe se dogajajo dovolj postopoma, da jih poslušalec lahko razume in predvidi, hkrati pa je skladatelj v delo vključil ravno dovolj zvočnih in celo scenskih presenečenj, da obdrži poslušalčevo pozornost.

Na kultnem posnetku iz leta 2005 lahko prisluhnete violistu Garthu Knoxu, ki ga boste na koncertu slišali tudi v živo.

Po koncertu se bo v Stekleni dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu odvilo druženje občinstva z nastopajočimi ob ponudbi izbrane vrhunske penine Bjana

Nakup vstopnic za koncert Zvočna prostranstva - SOS 5 lahko opravite preko spleta: https://www.cd-cc.si/kultura/glasba/sos-5-zvocna-prostranstva ali v podhodu Maxija na Prešernovi cesti 10 vsak delavnik med 11. in 13. ter 15. in 17. uro oziroma uro pred koncertom.

T +386 1 24 17 299

E vstopnice@cd-cc.si