O-STA

Tudi Velenje sodeluje v Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane 2023


Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je podpisal izjavo, s katero se naša lokalna skupnost zavezuje k spodbujanju zmanjšanju zavržene hrane, ki je danes eden večjih globalnih problemov. Odvržemo ogromne količine neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane, saj imamo v razvitih državah svežo in poceni hrano vedno na dosegu roke. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je vsak prebivalec Slovenije v letu 2021 zavrgel povprečno 68 kg hrane. Tako je v letu 2021 nastalo kar 143.254 ton odpadne hrane, od tega več kot 50 % v gospodinjstvih. Mestna občina Velenje si že nekaj let prizadeva za zmanjševanje količin zavržene hrane preko podpore projektu Donirana hrana, katerega cilj je organizirati prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugače trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. Hrano v Velenju donirajo Mercator Center Velenje, Interspar Šalek, Hipermarket Spar Velenjka, Hipermarket Spar Velenje, Hofer Partizanska cesta, Hofer Selo in Lidl Velenje. Hrana se na osnovi urejenih seznamov razdeli socialno ogroženim posameznikom in družinam.

S pristopom k pobudi se je Mestna občina zavezala, da bomo odgovorno, premišljeno in preudarno ravnali s hrano, skrbeli bomo za to, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in je lahko še uporabna ter zaposlene, poslovne partnerje in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, bomo informirali in spodbujali k zmanjševanju količin zavržene hrane. Pobudo smo že naslovili na lokalne ponudnike gostinskih storitev.

Lidl Slovenija in program Ekošola kot pobudnika Slovenskega dne brez zavržene hrane v sodelovanju s številnimi partnerji že tretje leto zapored pripravljata širok nabor aktivnosti za obeležitev dneva brez zavržene hrane. Skupaj s partnerji projekta - Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Etri skupino z Mini tovarno želijo ob tem dnevu slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.

Gibanju za zmanjševanju količin zavržene hrane se lahko pridruži prav vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

V pomoč posredujemo Nasvete za manj zavržene hrane in povezavo do Reciklirane kuharije: LIDL: Boljši svet " OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA (boljsi-svet.si).

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje