O-STA

Neskončne melodije na koncertu Slovenske filharmonije

pianist Jean-Efflam Bavouzet
dirigent Pierre Bleuse

Neskončne melodije

SMS 5

11. in 12. maj 2023 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Pierre Bleuse dirigent

Jean-Efflam Bavouzet klavir

Spored:

Anton Lajovic: Adagio

Maurice Ravel: Koncert za klavir in orkester v G-duru César Franck: Simfonija v d-molu

Nemalo podobnosti najdemo v romantični glasbi Antona Lajovca in Césarja Francka. Čeprav sta izhajala iz povsem različnih glasbenih okolij, ju povezuje neposreden glasbeni jezik, prežet z romantičnim duhom, ki se je pri obeh pogosto odražal tudi v glasbi z religiozno tematiko. Med dvema žlahtnima arhaičnima skladbama bo vragolij poln Koncert za klavir Mauricea Ravela izvedel izjemni pianist Jean-Efflam Bavouzet. Na predzadnjem koncertu abonmaja SMS bo Orkester Slovenske filharmonije vodil francoski dirigent Pierre Bleuse.

Pierre Bleuse

dirigent

Francoski ustvarjalec Pierre Bleuse postaja danes eden najbolj navdušujočih in iskanih dirigentov. Preteklo sezono je bil glavni dirigent Simfoničnega orkestra mesta Odense, je umetniški vodja priznanega glasbenega Festivala Pabla Casalsa v Pradesu v Franciji, ansambel Intercomtemporain pa ga je imenoval za bodočega glasbenega direktorja od sezone 2023/24 naprej - nasledil bo Matthiasa Pintscherja, ki je to mesto zasedal od leta 2013.

Med letošnjimi vrhunci je nedvomno ponovno sodelovanje s Francoskim nacionalnim orkestrom in solistko Joyce DiDonato, Simfoničnim orkestrom v Singapurju in Nacionalnim orkestrom Capitole de Toulouse. Debitiral bo z Državnim simfoničnim orkestrom iz São Paula, Simfoničnim orkestrom iz Basla, Filharmoničnim orkestrom Janáček, Münchenskim komornim orkestrom v hamburški Filharmoniji na Labi ter Poljskim nacionalnim radijskim simfoničnim orkestrom v Katowicah.

Doslej je dirigiral nekaterim največjim ansamblom: Pariškemu orkestru, Kraljevemu filharmoničnemu orkestru iz Stockholma, Simfoničnemu orkestru MDR iz Leipziga, Orkestru Tonkünstler, Simfoničnemu orkestru iz Berna in Antwerpna, Filharmoničnemu orkestru iz Bruslja, Komornemu orkestru Pariza, ter državnim orkestrom iz Rusije, Belgije in Kitajske.

Študiral je dirigiranje pri Jormi Panuli na Finskem in pri Laurentu Gayu na Visoki glasbeni šoli v Ženevi, sprva pa se je izobraževal kot violinist. Med letoma 2000 in 2010 je deloval kot koncertni mojster ter dirigent Komornega orkestra Toulousa in bil član godalnega kvarteta Satie. Doma redno nastopa z najpomembnejšimi francoskimi zasedbami in tako bogati francosko glasbeno ustvarjalnost.

Redno sodeluje tudi z najuspešnejšimi mednarodnimi solisti, med drugim s Sol Gabetta, Nicholasom Angelichom, Bertrandom Chamayoujem, Emmanuelom Pahudom. Leta 2008 je ustanovil in prevzel vlogo kulturnega vodje Akademskega orkestra Musika v Toulousu, kjer je povezal mlade nadarjene glasbenike z vsega sveta ter jim tako omogočil profesionalno orkestrsko izkušnjo in karierno podporo.

Jean-Efflam Bavouzet

pianist

Večkrat nagrajeni pianist Jean-Efflam Bavouzet se lahko ponaša z uspešno mednarodno koncertno kariero. Redno sodeluje z Orkestrom iz Clevelanda, Simfoničnim orkestrom BBC in Londonskimi filharmoniki ter uglednimi dirigenti, kot so Gianandrea Noseda, François-Xavier Roth, Vasilij Petrenko in sir Andrew Davis.

V sezoni 2022/23 bodo med najpomembnejšimi nastop s Simfoniki iz Sydneya, Tokia in São Paula ter Budimpeškim festivalskim orkestrom. K Simfonikom iz Seattla se vrača z deli Haydna, Beethovna in Mozarta, na Festivalu Bischwiller bo nastopil s Filharmoničnim orkestrom iz Strasbourga ter gostoval po Baltiku s komornim ansamblom Manchester Camerata pod vodstvom dirigenta Gaborja Takácsa-Nagyja.

S solističnimi recitali in komornimi koncerti z ansamblom Orsino bo še naprej nastopal na odru dvorane Wigmore, recitale pa bo izvedel še na festivalu Ferrara Musica, v koncertni dvorani v São Paulu ter v dvorani City Recital Hall v Sydneyju.

Njegovi najnovejši izdaji pri založbi Chandos - zadnji del zbirke Haydnovih klavirskih sonat ter zgoščenka z naslovom The Beethoven Connection - sta prejeli številna priznanja cenjenih glasbenih revij. Doslej je posnel vse Mozartove klavirske koncerte z ansamblom Manchester Camerata in dirigentom Gaborjem Takacsom-Nagyjem, četrta izdaja teh posnetkov pa je bila leta 2020 nominirana za nagrado Gramophone. Njegova diskografija obsega še klavirske koncerte Beethovna, Ravela, Bartoka in Prokofjeva, kot tudi celoten opus za klavir in orkester Igorja Stravinskega. Leta 2008 je osvojil elitno pekinško glasbeno nagrado za izdajo vseh Beethovnovih klavirskih sonat, poleg tega pa še mnogo prestižnih glasbenih priznanj in nagrad (Gramophone, BBC Magazine, Diapason d'Or) ter nagrado ICMA za umetnika leta 2012.

Bavouzet je tesno sodeloval z najbolj priznanimi skladatelji in ustvarjalci zadnjih desetletij, med drugim s Pierrom Boulezom, Karlheinzom Stockhausnom, Györgyjem Kurtágom, Vladimirjemm Aškenazijem, Brunom Mantovanijem in Jörgom Widmannom, hkrati pa promovira manj znane predstavnike francoske glasbe, kot sta Gabriel Pierné in Albéric Magnard. Trenutno je predstojnik na mednarodne katedre za klavir na Kraljevem severnem kolidžu za glasbo v Manchestru in član svetovalnega odbora festivala Pianofest v Hamptonsu.