O-STA

"Ledeniki na potepu" sredi dunajskega mestnega jedra


Letošnja preobleka stolpnice Ringturm, kjer ima sedež Wiener Städtische Versicherungsverein, bo ob kanal Donave pričarala morsko vzdušje in nežno opozorila na podnebne spremembe.

Na pobudo Wiener Städtische Versicherungsverein se Ringturm čez poletne mesece odene v navidezno igrivo poletno scensko preobleko s kopalci na peščeni plaži. Toda oblaki v ozadju in ostre silhuete, ki jih slovenska umetnica Vanja Bućan v ospredje postavlja na svoji fotografiji, dajejo slutiti prihajajoče spremembe. Spominjajo na ledenike v naslovu tega dela in opozarjajo na podnebne spremembe in njihove uničujoče posledice. "Še posebej nas veseli, če lahko z umetnostjo dodatno opozorimo na aktualno pomembne teme, kot so podnebne spremembe. To nam bo letos uspelo z 'Ledeniki na potepu' slovenske umetnice Vanje Bućan, ki bo Dunajčankam in Dunajčanom poleg tega podarila še poletje, sonce in morje ob kanalu Donave", poudarja mag. Robert Lasshofer, predsednik uprave Wiener Städtische Versicherungsverein, glavnega delničarja skupine Vienna Insurance Group (VIG). Zavarovalna skupina je na slovenskem trgu prisotna od leta 2004 z blagovno znamko Wiener Städtische zavarovalnica, Podružnica v Ljubljani.

Moč oceanov

V teh dneh se začnejo izvajati dela na pročelju Ringturma, ki naj bi bila dokončana sredi junija. 4.000 m2 veliko preobleko sestavlja skupaj 30 potiskanih mrežastih trakov, širokih do treh in dolgih do 63 metrov. Za letošnjo igrivo preobleko zgodovinske stavbe je slovenska umetnica Vanja Bućan iz poletnega ozračja izrezala ledenike. Pod njimi se je zbrala gruča kopalcev, ki uživajo v morskem vzdušju. "S fotografijo želim ponazoriti potencial sprememb, ki jih s seboj prinaša narava. Mi, tako kot kopalci na sliki, smo le majhni delčki v večjem kontekstu. Ledeniki na potepu so postali simbol podnebnih sprememb. Zame pomenijo tudi nepredvidljivost dogajanja - tako kot tudi v tem trenutku na plaži ni jasno, kaj bo tem kopalcem prinesel ta dan", pove Vanja Bućan o svojem delu.

Umetnica Vanja Bućan

Rojena leta 1973 v Novi Gorici, živi in dela danes kot svobodna fotografinja v Berlinu in sodeluje kot mentorica z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Najprej je študirala sociologijo, preden je leta 2010 zaključila študij na Kraljevi akademiji lepih umetnosti v Haagu. Vanja Bućan je skozi čas razvila svoj lasten umetniški slog, ki se osredotoča na prikaz in odnos med človekom in naravo. Tudi položaj ženske v družbi je tema, ki se ji vedno znova posveča. Njena dela so bila razstavljena na številnih razstavah doma in po svetu: k najpomembnejšim štejemo Kunsthaus Dunaj, Lentos Kunstmuseum v Linzu, Benaki Museum (Grčija), Lishui Museum Of Art (Kitajska), CAFA Art Museum v Pekingu (Kitajska), Muzej sodobnih umetnosti Banja Luka (Bosna in Hercegovina), ter sodelovanje na mednarodnih fotografskih festivalih in umetniških sejmih.

Umetniški doprinos v Avstriji in Evropi

Wiener Städtische Versicherungsverein se poleg svojega širokega sodelovanja na družbenem področju zavzema zlasti tudi za čezmejno izmenjavo kulture. Spodbujanje različnih umetniških projektov ter podpora mladih umetnikov sta za glavnega delničarja skupine Vienna Insurance Group osrednja naloga. Nadaljnji viden znak te vizije spodbujanja je tudi 'preobleka' Ringturma. Poleg priznanih avstrijskih umetnikov, med drugim Gottfrieda Helnweina ali Arnulfa Rainerja, od leta 2012 pri preobleki Ringturma sodelujejo tudi umetnice in umetniki in vzhodne Evrope.


Preobleke Ringturma 2006 - 2023

2023 Vanja Bućan "Ledeniki na potepu" Slovenija

2022 Dóra Maurer "Skupaj" Madžarska

2019 Daniela Kostova "Sanje prihodnosti" Bolgarija

2018 Gottfried Helnwein "I saw this" Avstrija

2017 Mihael Milunović "Daljnovidnost" Srbija

2016 Ivan Exner "Brezskrbno" Češka

2015 Tanja Deman "Poletne radosti" Hrvaška

2014 Arnulf Rainer "Agnesina tančica" Avstrija

2013 Dorota Sadovská "Povezanost" Slovaška

2012 László Fehér "Družba" Madžarska

2011 Xenia Hausner "Smisel družine" Avstrija

2008 Hubert Schmalix "Stolp v cvetju" Avstrija

2007 Robert Hammerstiel "Stolp življenja" Avstrija

2006 Christian Ludwig Attersee "Don Giovanni" Avstrija


Wiener Städtische Versicherungsverein je glavni delničar skupine Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), ki deluje na mednarodnem zavarovalnem trgu. Wiener Städtische Versicherungsverein podpira zavarovalno skupino VIG pri njenih kulturnih in družbenih aktivnostih. Pri tem postavlja v ospredje čezmejno izmenjavo s tistimi državami srednje in vzhodne Evrope, kjer je skupina VIG prisotna s svojo dejavnostjo. V okviru sodelovanja in pobud ciljno podpira aktivnosti družbeno-socialnih organizacij, ki med drugim odpirajo prostor in možnost za oseben in kulturni razvoj.


Za dodatna vprašanja kontaktirajte:

Wiener Städtische Versicherungsverein

Mediji in odnosi z javnostjo

Schottenring 30, 1010 Dunaj

mag. Romy Schrammel
Tel.: +43 (0)50 350-21224

E-Mail: r.schrammel@wst-versicherungsverein.at