O-STA

KYOCERA je predstavila FOREARTH, Inkjet tiskalnik na tekstil

Slika naprave

Ljubljana, 12. 05. 2023 - Korporacija KYOCERA je predstavila novi tiskalnik FOREARTH, ki so ga zasnovali tako, da pri tiskanju blaga skoraj v celoti odpravi porabo vode, s čimer prispeva k zmanjšanju vpliva modne industrije na okolje. Pričakovanja so velika, saj tiskalnik prinaša tehnologijo, ki bo izdatno prispevala k odpravi onesnaževanja vode, povezanega s tiskanjem, ki je že dolgo problem v tekstilni in oblačilni industriji.

Ozadje razvoja

Tradicionalno analogno tiskanje na tekstil porabi veliko vode, zlasti v postopkih pranja in obdelave s paro. Onesnaženje odpadnih voda zaradi tiskanja na tkanine pa je dolgotrajna težava po vsem svetu. Poleg tega so odpadki, ki nastanejo zaradi množičnega odlaganja ponošenih ali drugače zavrženih oblačil, tudi okoljska skrb, tekstilna in oblačilna industrija pa sta pod pritiskom, da nemudoma ukrepata za ublažitev tega problema. Kyocera je razvila novi brizgalni tekstilni tiskalnik FOREARTH, ki združuje patentirane brizgalne tiskalnike ter črnilo in tehnologijo za tiskanje, in tako prispeva k reševanju okoljskih problemov povezanih z barvanjem tekstila.

Glavne lastnosti vključujejo:

Koncept tiskanja brez vode - dramatično zmanjša porabo vode pri tiskanju na tekstil.

Svoboda ustvarjanja - patentirano pigmentno črnilo omogoča na otip mehke natise in visoko obstojnost na številnih vrstah tkanin.

Tiskanje na katerikoli lokaciji - tiskanje na tekstil ni več odvisno od vodnih virov. Podjetja lahko optimizirano načrtujejo tako količino proizvodnje kot tudi izberejo optimalno lokacijo proizvodnje in tako prihranijo pri zmanjšanju logističnih stroškov, časa in presežnih zalog.

Tiskanje brez vode Na splošno se pri tiskanju na tekstil uporablja barvno črnilo*1 , ki zahteva veliko količino vode za postopke obdelave, kot sta parjenje in pranje. FOREARTH je tiskalni sistem "vse v enem", ki uporablja novo edinstveno pigmentno črnilo*2, tekočino za predhodno obdelavo in sredstvo za končno obdelavo, ki se nenehno v istem zaporedju odvajajo iz glave brizgalnih tiskalnikov. Ta sistem odpravlja predhodne in naknadne postopke, ki so potrebni za običajno barvno tiskanje, in zmanjša porabo vode pri tiskanju na tekstil za 99 %*3. Poleg tega nova rešitev za tiskanje prispeva k zmanjšanju porabe energije in emisij CO2, saj ne potrebuje opreme, ki se uporablja za postopke predhodne in naknadne obdelave tiskanja na tekstil.

*1 Barvno črnilo: barvilo s finimi delci barve, raztopljenimi v vodi, ki se potiska z impregnacijo blaga z barvo.

*2 Pigmentno črnilo: Barva z velikimi delci barve, ki se ne topijo v vodi, ki se odtisne tako, da se prilepi na površino tekstila.

*3 Na podlagi raziskave KYOCERA (2022).

*Referenca o porabi 153 L vode pri analognem tekstilu z barvilom: Kujanpää, M. & Nors, M. (2014). Okoljska učinkovitost prihodnjega digitalnega tiska na tekstil. VTT Technical Research Center of Finland. VTT Customer Report Vol. VTT-CR-04462- 14

Svoboda ustvarjanja Običajni digitalni tisk z barvilom zahteva različne vrste barvil za različne tkanine iz različnih vlaken. FOREARTH rešuje tipične težave pigmentnega tiskanja, kot so slabši razvoj barv, obstojnost in trd občutek na otip, z uporabo Kyocerine edinstvene tehnologije črnila in znanja v novem sistemu tiskanja "vse v enem". FOREARTH omogoča zelo natančno in podrobno tiskanje na različne tkanine, od bombaža, svile in poliestra do najlona in mešanih tkanin na eni sami napravi za tiskanje. Tiskanje je prilagojeno tudi širokemu spektru kategorij, od ženske mode in športnih oblačil do oblačil za dojenčke in hišnega tekstila.

Tkanine potiskane s tiskalnikom FOREARTH

Lokacija ni več pomembna Tradicionalne tovarne za barvanje tekstila delujejo na območjih z bogatimi vodnimi viri, saj se v procesu tiskanja porabi velika količina vode. Po drugi strani pa FOREARTH potrebuje le majhno količino vode za tiskanje, tako da proizvodnja ni več vezana na lokacijo. Obrati za tiskanje na tekstil so sedaj lahko nameščeni na primernejših območjih blizu potrošnikov, kjer so stroški bistveno nižji. Poleg tega preprost dvostopenjski sistem tiskanja in sušenja FOREARTH drastično skrajša število korakov od načrtovanja do proizvodnje. Kot rezultat te poenostavljene obdelave FOREARTH podpira optimizirano proizvodnjo in tiskanje majhnih serij in skrajša čas dostave, kar pomaga zmanjšati logistične stroške in presežne zaloge. Poleg tega FOREARTH za svoje delovanje potrebuje malo prostora v primerjavi z običajnim tiskanjem na tekstil, ki zahteva veliko več procesov tiskanja z ločeno opremo, kot lahko vidite na spodnji sliki.

Več informacij dobite na spletni strani: FOREARTH.

Specifikacije

Ime

FOREARTH

Tiskalniška glava

Kyocera recirkulacijska Inkjet

Število tisk. glav

Maks. 18

Tip črnila

Pigmentno na vodni osnovi

Število barv

Do 8 (CMYK + 4 specialne barve)

Kapacitetaa tanka za črnilo

10 L

Maks. širina tiskanja

1.800 mm

Maks. širina blaga

1.850 mm

Ločljivost

600×600 dpi

Hitrost tiskanja

Standardno: 250 m2/h

Dimenzije (Š×G×V)

Približno 4.600×2.000×2.000 mm

Netto teža

Približno 3.500 kg

Predstavitev

Prednaročila predvidoma jeseni 2023

Sejem ITMA 2023 Kyocera bo prvič zunaj Japonske predstavila FOREARTH na sejmu ITMA 2023, največji svetovni mednarodni razstavi opreme za tekstilno in oblačilno tehnologijo, ki bo potekala od 8. do 14. junija v Milanu v Italiji.

Kyocero boste našli v hali 7 na stojnici E301. Poseben dogodek za medije bo 8. junija ob 14. uri (CET) v sobi GAMMA 5 v drugem nadstropju sejmišča Fiera Milano.

#

O podjetju Kyocera Document Solutions Europe B.V.

Kyocera Document Solutions Europe B.V. je skupina podjetij v lasti Kyocera Document Solutions Inc., vodilnega ponudnika rešitev za upravljanje z dokumenti s sedežem v Osaki na Japonskem. Portfelj družbe vključuje zanesljive in okolju prijazne večopravilne naprave in tiskalnike ter poslovne aplikacije in svetovalne storitve, ki strankam omogočajo optimizacijo in upravljanje delovnega toka dokumentov ter izboljšanje učinkovitosti. S strokovnim znanjem in kulturo sočutnega partnerstva, je cilj podjetja pomagati organizacijam izkoristiti znanje, ki spodbuja razvoj in prinaša spremembe.

Kyocera Document Solutions Inc. je ena od ključnih družb, ki sestavljajo korporacijo Kyocera Corporation, vodilnega dobavitelja polprevodniških paketov, industrijskih in avtomobilskih komponent, elektronskih naprav, sistemov za proizvodnjo sončne energije in mobilnih telefonov. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2022, je konsolidirana neto prodaja podjetja Kyocera znašala 1,8 bilijona jenov (približno 14,1 milijarde EUR). Kyocera je na Forbesovi lestvici največjih javnih podjetij na svetovnem trgu "Global 2000" uvrščena na 603 mesto in je uvrščena na seznam časnika Wall Street Journal "The World's 100 Most Sustainably Managed Companies. Več informacij je na voljo na spletni strani www.kyoceradocumentsolutions.si.

O podjetju Xenon forte

Podjetje Xenon forte sodeluje s Kyocero že od leta 1989, status nacionalnega distributerja je pridobilo leta 1997, julija 2002 pa postalo njen direktni partner. Skupaj s podjetji Xenon forte - Zagreb d. o. o., Xenon forte Sarajevo d. o. o. in Xenon forte Montenegro d. o. o. skrbi za marketing, tehnično podporo in distribucijo izdelkov Kyocera Document Solutions v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Osnovna dejavnost podjetja razvoj in prodaja rešitev za upravljanje z dokumenti, kar zagotavlja odlično osnovo za razvoj uporabniških storitev, tehnično podporo in razvoj aplikacij za podjetje Kyocera.

Kontakt

Tomaž Zajc, vodja marketinga

Xenon forte d.o.o.

Letališka cesta 29, Ljubljana

Tel: (01) 5484 812

Xenon forte d.o.o.

Letališka cesta 29, Ljubljana

Kontakt

Tomaž Zajc, vodja marketinga

Tel: (01) 5484 812

E-pošta: tomaz@xenon-forte.si