O-STA

Zaključni koncert Pretežno vokalnega cikla

PVC 6
dirigent Peter Dijkstra

K sebi, v neznano / PVC 6

26. maj 2023 ob 19.30

Predkoncertni pogovor ob 18.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Zbor Slovenske filharmonije

Peter Dijkstra dirigent

Tomaž Sevšek orgle

Spored:

John Tavener: Pesem za Ateno

James MacMillan: Cantos sagrados

Francis Poulenc: Snežni večer

Frank Martin: Maša za dvojni zbor

Program koncerta povzema kompleksnost človeških strahov. V delu Cantos sagrados skladatelj obravnava t. i. teologijo osvoboditve, ki je nastala iz težkih socialnih razmer na južnoameriški celini. Soočenja s svetom, številnimi izzivi, pa tudi s samim sabo, morda pretirano samokritičnostjo, lahko predstavljajo veliko oviro na poti do cilja. Maša za dvojni zbor Franka Martina je celih štirideset let tako rekoč ležala v predalu. Skladatelj jo je predal založniku šele deset let pred svojo smrtjo, danes pa je to eno najbolj priljubljenih zborovskih del.

Vstopnice: https://filharmonija.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=1053&page=1

Dirigent Peter Dijkstra je danes eden najbolj iskanih zborovskih dirigentov. Študiral je na konservatorijih v Haagu, Kölnu in Stockholmu, kjer je diplomiral z najvišjo odliko. Leta 2003 je na tekmovanju Erica Ericsona v Stockholmu prejel prvo nagrado in tako pričel s svojo uspešno glasbeno kariero.

Ko je med letoma 2005 in 2016 deloval kot umetniški vodja Zbora Bavarskega radia v Münchnu ter znatno razširil njihov koncertni repertoar, je zbor postal eden vodilnih na mednarodni ravni. Med letoma 2007 in 2018 je bil glasbeni direktor Švedskega radijskega zbora, ki ga je leta 2019 imenoval za zaslužnega dirigenta. Od leta 2015 je glavni dirigent Nizozemskega komornega zbora, lani pa je bil ponovno imenovan za umetniškega vodjo Zbora Bavarskega radia.

Poleg vodenja treh ansamblov je redni gost pomembnejših evropskih zborov, kot so Komorni zbor RIAS iz Berlina, Vokalni ansambel Južnonemškega radia, Estonski filharmonični komorni zbor in BBC Singers. Sodeloval je z mnogimi orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia, Rotterdamskim filharmoničnim orkestrom, Škotskim komornim orkestrom, Tokijskim metropolitanskim simfoničnim orkestrom ter Nizozemskim in Švedskim radijskim simfoničnim orkestrom. Pozornost namenja tudi starejši glasbi, ki jo izvaja v sodelovanju z Akademijo za staro glasbo v Berlinu, Freiburškim baročnim orkestrom, belgijskim Orkestrom B'Rock in drugimi ansambli.

Dijkstrov repertoar zajema vse od srednjeveške polifonije do glasbe 21. stoletja. Premierno je vodil izvedbo del skladateljev Esa-Pekka Salonena, Nane Forte, Lere Auerbach, Caroline Shaw, Martina Smolke in Jacoba ter Veldhuisa, hkrati pa je vnet zagovornik izjemnih skladateljskih talentov v zborovskem svetu.

Pohvali se lahko tudi z obširno diskografijo. Prejel je dve nagradi ECHO Klassik, dve nagradi Diapason d'Or in nemško nagrado Schallplatten, nominiran pa je bil še za dva grammyja. Njegov posnetek Brahmsovih cerkvenih zborovskih del s Švedskim radijskim orkestrom je leta 2015 prejel nagrado Edison Klassiek.