O-STA

MATERNA in HERMES SoftLab zagotovila najsodobnejši WAP-prehod (WAP Gateway) družbi Mobitel

MATERNA in HERMES SoftLab zagotovila najsodobnejši WAP-prehod (WAP Gateway) družbi Mobitel, največjemu mobilnemu operaterju v Sloveniji

Ljubljana in Dortmund, Nemčija, 20. junij 2006 - Družba Mobitel, vodilni operater mobilnih telekomunikacij v Sloveniji, se je pri izbiri WAP prehoda odločila za najsodobnejšo rešitev Anny Way Mobile Data Gateway podjetja MATERNA. HERMES SoftLab lokalni partner podjetja MATERNA bo skrbel za podporo in vzdrževanje WAP prehoda, ki je bil uspešno integriran skupaj s strokovnjaki družbe Mobitel in MATERNA Information & Communications, vodilnim specializiranim podjetjem na področju IKT.

Družba Mobitel je na področju storitev z dodano vrednostjo postala eden vodilnih evropskih operaterjev ter inovator na področju novih storitev in uvajanju novih tehnologij. Med prvimi je ponudila mobilni prenos podatkov in s tem ustvarila zmogljiv nabor storitev, med katerimi izstopa Planet - mobilni večpredstavni portal, ki ga je obiskalo že 65 % Mobitelovih uporabnikov, kar je ena najvišjih stopenj penetracije v Evropi. Družba Mobitel se je za nakup novega WAP prehoda, ki povezuje končne uporabnike in aplikacije, odločila zato, ker si prizadeva svojim uporabnikom ponuditi še naprednejše in kakovostnejše storitve.

Med različnimi ponudniki se je družba Mobitel odločila za zmogljiv WAP prehod Anny Way Mobile Data Gateway in integracijskega partnerja HERMES SoftLab. Z uporabo novega prehoda lahko 1,3 milijona Mobitelovih uporabnikov enostavno in hitro prenaša velike datoteke z igrami, glasbo in videoposnetki v omrežju UMTS ter dostopa do pestrih večpredstavnih storitev. Mobitelov novi podatkovni WAP prehod bo pričel z aktivnim delovanjem že konec junija.

"MATERNIN WAP prehod smo izbrali zaradi vodilne tehnologije in prilagodljivosti, s katero so izpolnili naša pričakovanja. HERMES SoftLab, slovenski partner družbe Materna, s katerim dobro sodelujemo že vrsto let, je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami prispeval k storitvam z dodano vrednostjo in integracijo. HERMES SoftLab bo skrbel za podporo in vzdrževanje sistema WAP prehoda," je povedala Darinka Pavlič Kamien, Vodja Službe za odnose z javnostmi pri družbi Mobitel.

Wolfgang Hoffmann, produktni vodja MATERNA Information & Communications: "Veseli nas, da se uspešna zgodba z Anny Way Mobile Data Gateway nadaljuje tudi z Mobitelom, še enim velikim mobilnim operaterjem, ki se je odločil za naš preverjen produkt. Poleg tega smo uspeli pridobiti HERMES SoftLab, vodilno IT svetovalno podjetje, ki je postalo naš lokalni partner."

"Zadovoljni smo, da nas je družba Mobitel izbrala in nam zaupala projekt, ki je ključen element njihove infrastrukture za zagotavljanje storitev z dodano vrednostjo. To je odličen odraz pretvorbe družbe HERMES SoftLab v ponudnika visokotehnoloških rešitev, ki sodeluje s partnerji, ki imajo vodilne produkte na trgu," je povedal Sebastjan Plavec, direktor marketinga HERMES SoftLab.

Osrednja sestavina za storitve mobilnega prenosa podatkov

Prehod za mobilni prenos podatkov je posrednik med podatkovnimi storitvami in uporabniškimi napravami. Rešitev Anny Way omogoča do 75-odstotno zmanjšanje števila strežnikov v primerjavi z mnogimi drugimi konkurenčnimi produkti. Prehod za mobilni prenos podatkov (Mobile Data Gateway) ne zahteva nujno dodatne podatkovne zbirke in dodatnih vlaganj v strojno opremo. Dovoljuje uporabo strežnikov v razpršeni postavitvi, kar omogoča izklop posameznih strežnikov za vzdrževanje brez prekinitve procesa zagotavljanja storitev.

Omrežni operaterji in ponudniki storitev lahko uporabijo na internetu temelječ prehod Anny Way Mobile Data Gateway, kot edino osrednjo komponento za vse storitve prenosa podatkov v mobilnem omrežju. Seveda prehod podpira vse naprave s podporo WAP, kot so starejši mobilniki, mobilniki z WAP 2.0, dlančniki, prenosni računalniki in drugo.

Uspešno v uporabi širom po svetu

Veliko mednarodnih omrežnih operaterjev je že začelo uporabljati Anny Way Mobile Data Gateway (mobilni podatkovni prehod Anny Way). Britanska skupina mmO2 to rešitev uporablja že od januarja 2004. Fleksibilnost in nadgradljivost, ki jo nudi ta omrežni element podjetja MATERNAL, nudi O2 možnost, da hitro in z minimalnimi stroški razširi svoje storitve in se brez zamud ali težav odzove na dinamično rast sistemov WARP, MMS in Java Games. Ker je integriran v omrežje O2, eno največjih aktivnih omrežij v Združenem kraljestvu, je Mobile Data Gateway trenutno najpogosteje uporabljani WARP prehod v Evropi.

O družbi Mobitel

Družba Mobitel je vodilni slovenski operater, ki soustvarja in sledi svetovni trend mobilnih telekomunikacij. Mobitel, kot edini operater z licenco UMTS v Sloveniji, je lansiral kot eden prvih UMTS mrežo decembra 2003. Mobitel ponuja celovito ponudbo servisev, ki omogočajo uporabo napredne generacije mobilne telefonije GSM 900/1800, GPRS, WLAN in UMTS. Mobitel tudi načrtuje začetek preizkušanja HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) tehnologije. HSDPA predstavlja nadgradnjo tretje generacije mobilne telekomunikacije UMTS mreže, ki bo omogočila hitri prenos podatkov. Komercialna uvedba tehnologije HSDPA pa je predvidena v začetku prihodnjega leta. www.mobitel.si

MATERNA Informacije & komunikacije

Podjetje Materna, eno vodilnih podjetij za informacijsko in komunikacijsko tehnološko programsko opremo, ima 1200 zaposlenih po vsem svetu. Leta 2005 je imelo podjetje 144 milijonov evrov prihodkov. Sedež podjetja je v Dortmundu, svoje podružnice ima po vsej Nemčiji ter v Franciji, Avstriji, Belgiji, Švici, Veliki Britaniji, Nizozemski, ZDA ter na Danskem, Švedskem, Finskem, Češkem in Poljskem. Informacijska poslovna enota Materne izvaja širok nabor IT-rešitev za optimizacijo procesov v organizacijah in javni administraciji, kar vključuje tudi področje IT storitvenega managementa, management storitev za stranke, vladne storitve in SAP storitve svetovanja. Poslovna enota komuniciranja dobavlja proizvode in rešitve za poslovno področje mobilnih rešitev ter združenega sporočanja. Ta pa vključuje vse mobilne storitve in storitve fiksnega omrežja, na osnovi sporočil SMS, MMS, Wap in Mobile Java, ki so tržene pod znamko Anny Way. Poslovna enota komuniciranja je vključena tudi v MVNE posel, kjer skrbi za CUSS rešitve letalskih linij ter letališč. www.materna.com

HERMES SoftLab

HERMES SoftLab je mednarodno podjetje za razvoj IT rešitev in programske opreme za visokotehnološka podjetja, ponudnike telekomunikacijskih storitev, finančne ustanove ter javni sektor.HERMES SoftLab dopolnjuje svoje bogato znanje na področju razvoja programske opreme z integracijskimi storitvami in IT rešitvami ter ponuja vodilno strokovno znanje na področju programske opreme za upravljanje pomnilniških sistemov, vgradnih sistemov, upravljanja omrežnih sistemov, e-rešitev, razvoja aplikacij po meri in moderniziranja aplikacij. Z bogatimi izkušnjami pri snovanju, razvoju, vzdrževanju in podpori ter z opravljenimi več kot 4000 inženirskimi leti storitev je HERMES SoftLab z vodilnimi svetovnimi podjetji razvil nabor dolgoročnih partnerstev, temelječ na ugledu kakovosti, inovacij, kompetenc in zavezanosti k zadovoljstvu strank. Družba je bila ustanovljena leta 1990 v Ljubljani v Sloveniji. Svojo rast je gradila na mednarodnem uspehu ter danes zaposluje preko 600 strokovnjakov v Sloveniji (Ljubljana, Maribor in Nova Gorica), Avstriji (Dunaj), Nemčiji (Stuttgart), na Irskem (Dublin), v Bosni in Hercegovina (Sarajevo) ter v ZDA (Mountain View v Kaliforniji). www.hermes-softlab.com

Dodatne informacije:

Gregor Knafelc, Odnosi z javnostmi,

HERMES SoftLab, Litijska 51, 1000 Ljubljana, Slovenija

tel: +386(0)1 58 65 699, fax:+386(0)1 58 65 270e-pošta: Gregor.Knafelc@hermes.si

Darinka Pavlič Kamien, Vodja Službe za odnose z javnostmi

Mobitel d. d., Vilharjeva 23, 1537 Ljubljana, Slovenija

tel: +386 1 472 2920, fax: +386 1 472 2922

e-pošta: pr@mobitel.si.

Antje Krämer

MATERNA Information & Communications

tel : +49 (0)231 55 99 83 96

e-pošta : antje.kraemer@MATERNA.de