O-STA

Iz Narodnega doma v živo o medvrstniškem nasilju

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič

Celje, 23. maj 2023 - Včeraj zvečer je televizija POP TV v veliki dvorani Narodnega doma snemala in v živo prenašala posebno oddajo, ki je nastala v sodelovanju z Mestno občino Celje. Oddaja Nenasilje je naslovila problematiko medvrstniškega nasilja. V oddaji so sodelovali predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, mladi, starši, strokovnjaki in tudi mladostniški idoli.

Namen oddaje, ki je javno in na glas spregovoriti o prepogosto tabuizirani in premalokrat nagovorjeni temi, je podprlo veliko gledalcev v dvorani, med drugim tudi mestne svetnice in svetniki, vodstva javnih zavodov in drugi. V oddaji so ob predsednici in ministru spregovorili Mojca Kolar iz Kriznega centra za mlade Celje, antropolog dr. Dan Podjed, ravnateljica Strokovnega centra Planina dr. Leonida Zalokar, nekdanji ravnatelj in v. d. direktorja občinske uprave Mestne občine Celje Gregor Deleja, pisatelj Žiga X. Gombač, celjske dijakinje Julija Jazbec, Viktorija Brecl in Festina Thaqi, igralec Matej Zemljič in psiholog ter stand-up komik Nejc Šmit, svetovalna delavka Mateja Zorko Pavšar in vplivnica Lucija Vrankar.

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač je pozdravil odločitev televizijske hiše, da oddajo posname v Celju, saj je to izjemno pomembna tema. Matija Kovač: "Z veseljem smo se odzvali pobudi televizije POP TV, saj gre za zelo pomembno temo, ki zahteva vso našo pozornost. Preprečevanje in obravnava nasilja med mladimi sta ključnega pomena za zagotavljanje varnega in zdravega razvoja naše mladine. Verjamem, da lahko s pomočjo skrbnega osveščanja in izobraževanja ustvarimo okolje, v katerem mladi rastejo in se razvijajo brez strahu pred nasiljem, zato je nujno, da se o tej problematiki odkrito pogovarjamo. V Celju smo tematiko medvrstniškega nasilja in odklonskega vedenja uradno nagovorili s sprejetjem Trajnostne strategije za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij, leta 2021. Na mestnem svetu smo v okviru razprave o strategiji in tudi sicer opravili kar nekaj razprav o različnih oblikah nasilja med mladimi, saj so celjske osnovne in srednje šole zelo aktivne pri opozarjanju na to problematiko."

Mestna občina Celje je pripravila dva strokovna posveta, ki so se jih udeležili učitelji, ravnatelji osnovnih in srednjih šol, predstavniki Policije, Centra za socialno delo, Zdravstvenega doma Celje, Celjskega mladinskega centra (MCC), Ljudske univerze Celje (LUC) in drugi. Začeli smo s projektom Aktivne počitnice in skupaj z MCC, Javnim Zavodom Socio in LUC poskrbeli za možnost kakovostnega preživljanja prostega časa v krajevnih skupnostih mestnih četrtih ter počitniško delo mladih. Vse celjske šole v svoje redno delo vključujejo različne delavnice, predavanja in druge aktivnosti, s katerimi opozarjajo otroke s problematiko nasilja in jih izobražujejo o pravilnem postopanju v primeru zaznave nasilja. Poleg ukrepanja v primeru pojava kakršne koli oblike nasilja na šolah veliko časa namenjajo tudi preventivnim dejavnostim z namenom, da do nasilnih dogodkov sploh ne bi prišlo. V preventivne aktivnosti se vključuje tudi policija.

Tudi nekaj ur pred oddajo je potekal posvet ravnateljev ter svetovalnih delavcev celjskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, policijskih postaj iz Celja in Velenja, območnih enot Centra za socialno delo in Zavoda RS za šolstvo, ki so ga pripravili na Šolskem centru Celje.

Na šolah velja pravilo ničelne tolerance do nasilja, ki ga izvajajo že vrsto let, zato je nasilja v šolah bistveno manj kot v prostem času, ko so otroci sami. Šole prav tako ugotavljajo, da je vzrok za fizično nasilje praviloma že vnaprejšnje nasilje preko družbenih omrežij in spleta, ki ostaja skrito in ga je zelo težko zaznati. Na to opozarja tudi vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol Aleksander Verhovšek.

Mag. Marija Kolenko, ravnateljica Osnovne šole Lava, ki je bila v ožji delovni skupini za pripravo strategije ob tem izpostavlja, da se moramo se zavedati, da se vseh teh težav ne da rešiti v javnem prostoru. Odgovornosti za vzgojo ne moremo v celoti prepuščati šolam in vrtcem, ampak nas taki primeri opozarjajo, da je za to potrebno poskrbeti že in tudi doma.

Verjamemo, da se je včerajšnja oddaja marsikoga dotaknila in nagovorila vse, ki so kakorkoli povezani z vzgojo otrok in mladih.

***