O-STA

Pilotni projekt Od odpadkov do energije za 8. razrede osnovnih šol

Celje, 26. maj 2023 - Včeraj so učenci 8. razredov III. OŠ Celje v sklopu naravoslovnega dne sodelovali v pilotnem projektu Od odpadkov do energije. Gre za program spodbujanja odgovornega ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Celje, katerega cilj je izboljšati znanje na področju okoljskih vprašanj, s poudarkom na razvoju veščin za zmanjševanje količin odpadkov.

Projekt smo izvedli prvič, v prihodnjem šolskem letu pa se bo nadaljeval v vseh 8. razredih osnovnih šol v Mestni občini Celje. Tako bodo vse generacije celjskih otrok spoznale celoten krogotok odpadkov - od njihovega nastanka do vseh vrst predelav, s poudarkom na termični obdelavi odpadkov, ki je edinstvena v Sloveniji.

Kako do manj odpadkov?

Skladno s ciljem projekta - izboljšati znanje na področju okoljskih vprašanj, predvsem pa aktivnosti za razvoj veščin za zmanjševanje količin odpadkov - so se učenci pred začetkom terenskih ogledov seznanili z načini preprečevanja nastajanja in ponovne uporabe odpadkov. V skupinah so zapisali svoje zelo zanimive predloge, kaj lahko naredimo sami, da bi bilo odpadkov manj. Če ne moremo preprečiti nastajanja vseh vrst odpadkov, je pomembno, da tiste odpadke, ki se jih da reciklirati, ločeno zberemo in odložimo v pravi zabojnik. V tem so se učenci tudi sami preizkusili in pokazali, kako znajo pravilno in tudi hitro razvrstiti različne odpadke, ki vsakodnevno nastajajo v naših gospodinjstvih, v šoli ali službah.

Iz 10 kg odpadkov na manj kot 0,5 kg

Zatem se je ena skupina odpeljala na ogled prvega regionalnega centra za ravnanje z odpadki v Sloveniji in druga na ogled prve in še vedno edine naprave za sežig predhodno obdelanih komunalnih odpadkov, Toplarne Celje. Na potovanju skozi objekte na RCERO Celje so se med drugim zaustavili pred objektom za mehansko-biološko obdelavo odpadkov in halo za dodatno biostabilizacijo, kjer potekajo ključni postopki za pridobivanje t. i. lahke frakcije, ki nato potuje v Toplarno Celje. Nato so mladi sledili toku odpadkov v Trnovlje v toplarno, kjer so si ogledali video film ''Zakaj bi zapravljali energijo?'', prisluhnili kratkemu predavanju in z zanimanjem sodelovali pri nazorni predstavitvi, kako v toplarni zmanjšujejo volumen odpadkov ter pridobivajo koristno lokalno energijo. Primerjali so namreč vrečko z 10 kg odpadkov, ki se jih ne da reciklirati (stari čevlji, kuhinjske krpe, cigarete, zobne ščetke ipd.), ter nato potežkali približno 3 kg lahke frakcije, ki nastane po mehansko-biološki obdelavi in gre na sežig. Na koncu jih je presenetil kozarec z manj kot pol kg ogorkov in žlindre, ki ostane po termični obdelavi, pa še iz teh se izloči železo, ki se reciklira (30 ton vsak mesec). Iz komaj 10 kg odpadkov, ki se jih ne da reciklirati in bi pristali na odlagališču, če ne bi imeli toplarne, pridobimo toliko energije, da lahko polnimo prenosnik 3 ure na dan kar dva meseca ali se tuširamo s toplo vodo 7 x po 5 min. Lahka frakcija odpadkov je energetsko bogata kot rjav premog.

Da bi mladi v Celju postali kar najbolj odgovorni skrbniki svojega okolja, so zaključili svoj naravoslovni dan v Tehnoparku Celje, kjer so izračunali ogljični odtis, nato pa se tudi malo sprostili ob novih pridobitvah tehnološkega parka.

***