O-STA

Nove kolesarske ureditve v središču in drugih delih mesta

Celje, 29. maj 2023 - K zaključku se bliža evropski projekt "Mreža kolesarskih povezav v Mestni občini Celje, v sklopu katerega urejamo nove, varnejše kolesarske povezave v mestu z namenom promocije kolesarjenja kot oblike trajnostne mobilnosti. V minulih dneh je bilo izvedenih že kar nekaj posegov v nekaterih mestnih ulicah, nekaj jih je še v teku ali v pripravi. Projekt bomo predvidoma zaključili konec junija letos.

Potem ko je bila pred dnevi asfaltirana Levstikova ulica, bodo v prihodnjih dneh narisane še talne označbe za kolesarje v Stanetovi ulici. Pomožni kolesarski pas bo urejen tudi na obeh straneh Kocbekove ulice.

Izvedene so bile izboljšave za povečanje varnosti pri Osnovni šoli Lava, urejene kolesarske poti pri OŠ Polule, gradbena dela so bila izvedena tudi v Ulici Frankolovskih žrtev. V nadaljevanju oziroma ob zaključku projekta je predvideno še znižanje robnikov na Teharski in Vrunčevi ulici ter dvig robnikov na Ljubljanski cesti. Gre za manjša popravila za bolj ugodno in varno vožnjo kolesarjev. Večji poseg (dvignjen prehod) je predviden še na Cesti na Ostrožno, kjer je v načrtu tudi razsvetljava.

Pred časom so bila dela na kolesarskih povezavah opravljena še v Jenkovi in Ipavčevi ulici, kjer so urejene oznake za mešani promet in pomožni kolesarski pas ter v delu Kersnikove ulice, kjer je bila razširjena kolesarska steza.

V sklopu kolesarskih ureditev je predvidena tudi postavitev štirih novih števcev kolesarjev, ki bodo nameščeni na obeh straneh Mariborske ceste, na parkirišču P&R, ob kolesarski stezi proti Laškemu in v Čopovi ulici.

V prvi polovici tega leta bo projekt "Mreža kolesarskih povezav v Mestni občini Celje" zaključen. Takrat bo na voljo več kot 40 novourejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini več kot 30 kilometrov.

Projekt Mreža kolesarskih povezav v MOC je vreden 2,5 milijona evrov. Evropsko sofinanciranje pri tem znaša 1,2 milijona evrov (Evropski sklad za regionalni razvoj - ESRR), ministrstvo za infrastrukturo je zagotovilo 289 tisoč evrov, 358 tisoč evrov predstavljajo nepovratna sredstva na podlagi financiranja občin, lastni delež MOC pri projektu je 662 tisoč evrov.