O-STA

Falcon 40B iz ZAE prevladuje na lestvici: Na prvem mestu na svetu v najnovejšem neodvisnem preverjanju odprtokodnih modelov umetne inteligence

Združeni arabski emirati--(BUSINESS WIRE)-- Falcon 40B, prvi obsežni odprtokodni model umetne inteligence v ZAE s 40 milijardami parametrov, ki ga je prejšnji teden predstavil Inštitut za tehnološke inovacije v Abu Dabiju (TII), se je povzpel na prvo mesto na najnovejši lestvici odprtih velikih jezikovnih modelov (LLM) podjetja Hugging Face. Hugging Face, ameriško podjetje, ki si prizadeva za demokratizacijo umetne inteligence z odprto kodo in odprto znanostjo, velja za dokončnega neodvisnega preveritelja modelov umetne inteligence na svetu.

Modelu Falcon 40B je uspelo premagati uveljavljene modele, kot so LLaMA podjetja Meta (vključno z modelom 65B), StableLM podjetja Stability AI in RedPajama podjetja Together, ter se uvrstiti na prestižno lestvico. Indeks uporablja štiri ključna merila iz zbirke Eleuther AI Language Model Evaluation Harness, konsolidiranega okvira, ki ocenjuje generativne jezikovne modele na podlagi: AI2 Reasoning Challenge - izziv sklepanja umetne intelligence 2 (25 posnetkov), niz naravoslovnih vprašanj za osnovnošolce; HellaSwag (10 posnetkov), preizkus sklepanja po zdravi pameti, ki je enostaven za ljudi, a zahteven za modele SOTA; MMLU (5 posnetkov), preizkus za merjenje večopravilnosti besedilnega modela; in TruthfulQA (0 posnetkov), preizkus za merjenje, ali je jezikovni model resničen pri generiranju odgovorov na vprašanja.

Odprta lestvica LLM podjetja Hugging Face je objektivno ocenjevalno orodje, odprto za skupnost umetne inteligence, ki spremlja, razvršča in ocenjuje LLM in klepetalne robote ob njihovem zagonu.

Falcon 40B, ki je bil usposobljen na enem bilijonu žetonov, pomeni pomembno prelomnico za Združene arabske emirate na poti k vodilni vlogi na področju umetne inteligence in omogoča širok dostop do uteži modela tako za raziskave kot za poslovno uporabo. Nova uvrstitev potrjuje uspešnost modela pri zagotavljanju večje preglednosti, vključenosti in dostopnosti umetne inteligence za večje dobro človeštva.

S tem najnovejšim dosežkom je TII uspelo zagotoviti ZAE svoj prostor med ponudniki generativnih modelov umetne inteligence, s čimer so se pridružili ekskluzivnemu seznamu držav, ki si prizadevajo za spodbujanje inovacij in sodelovanja na področju umetne inteligence.

TII je že začel pripravljati naslednjo različico Falcona - model 180B AI. Če želite izvedeti več o trenutnem odprtokodnem modelu umetne intelligence Falcon 40B, obiščite: FalconLLM.TII.ae. Prvotno obvestilo o modelu Falcon 40B je na voljo tukaj: UAE's Technology Innovation Institute Launches Open-Source "Falcon 40B" Large Language Model for Research & Commercial Utilization.

Za več informacij obiščite www.tii.ae

*Vir: AETOSWire

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/53408574/en

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Kontaktni podatki

Jennifer Dewan
Višji direktor za komunikacije

jennifer.dewan@tii.ae

Vir: Technology Innovation Institute (Inštitut za tehnološke inovacije)