O-STA

Cepilni dan proti HPV v ZD Kamnik: Preventiva, ki otroke zaščiti pred rakom

Ali veste, da okužba s HPV povzroča številna rakava obolenja? Našteli bomo le nekaj njih: rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline, potem pa so tu še izjemno neprijetne genitalne bradavice ter respiratorna papilomatoza grla.

Smo dobili vašo pozornost? Verjamemo, da smo. Vendar, če nadaljujemo, so pri ženskah še veliko večja težava predrakave spremembe, ki jih je potrebno izrezati. Posledica tega je lahko splav ali povečana možnost prezgodnjega poroda in vsega, kar je s tem povezano (nedonošenost, slabši razvoj otroka, lahko tudi hujša oblika bolezni kot je cerebralna paraliza, ipd.). Vse to niso malenkosti in lahko silno vplivajo na kvaliteto življenja.

Prenos humani papiloma virusov je izjemno zanimiv, saj ni nujno, da gre za klasičen spolni odnos - dovolj je že dotikanje. A pazite, tu ne govorimo le o dotikanju spolovila na spolovilo, temveč je dovolj že dotik roke in spolovila. Tu se večini poraja vprašanje, zakaj stroka priporoča cepljenje proti HPV že tako zgodaj? Prvič, dotikanje spolovil se začne že v prvi polovici najstništva in drugič, ker je imunski odziv na cepivo takrat zelo dober.

HPV virusi so majhni, evolucijsko stabilni in okužijo samo kožo in sluznico (torej gre za površinsko okužbo). HPV povezane rake žal povezujemo s težkim zdravljenjem in okrnitvijo funkcij organov, pri večini rakov HPV ni edini vzorčni dejavnik (razen pri raku materničnega vratu, ki ga v skoraj vseh primerih povezujemo z okužbo s HPV), s cepljenjem pa lahko preprečimo večino tistih rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

Prelomnica v odraščanju

Še vedno pa kot najučinkovitejša preventiva pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV ostaja cepljenje. V Sloveniji je na voljo 9 - valentno cepivo proti HPV, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo preko 90 % raka materničnega vratu (in tudi druge rake, ki smo jih omenili) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic.

Spolnost je zagotovo ena od prelomnic v odraščanju, a vendarle mladostnikom zelo koristi, če se starši o tem znajo z njimi odkrito pogovarjati.

Okužba lahko prinese strašne posledice

Hočemo - nočemo, otroci rastejo in slej ko prej bodo postali spolno aktivni. Staršem zatorej kot osnovo za pogovor predlagamo tako imenovano "ABC pravilo" varne in zdrave spolnosti:

A - "abstinenca" ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,

B - "bodi zvest" ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),

C - "condom" oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

Zaščitite se

V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik se lahko učenke 6., 7., 8. in 9. razreda ter učenci 6. in 7. razreda 7. junija 2023 med 14.00 in 16.00 brezplačno cepijo proti okužbam, ki jih povzročajo humani papilomavirusi. Cepljenje bo potekalo v cepilni ambulanti v 2. nadstropju - nasproti lekarne. Za cepljenje se ni potrebno naročiti.

Možno bo tudi samoplačniško cepljenje proti HPV okužbam za vse tiste, ki jim cepivo po nacionalnem programu cepljenja ne pripada brezplačno. Samoplačniška cena cepljenja proti HPV okužbam znaša 61,29 €.

Vse dodatne informacije najdete tukaj.