O-STA

Ta teden tradicionalno književno srečanje z mednarodnimi gosti

Ob dnevu Primoža Trubarja bomo v Velenju v okviru 22. Lirikonfesta, festivala liričnega in potopisnega občutja, ki traja od 6. do 8. junija, razglasili četverico letošnjih lavreatov. Nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti, ki jo kot osrednjo nagrado podeljujejo na festivalu Lirikonfest, bo letos za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle prejela pesnica Meta Kušar. Festival Lirikonfest bo nagradil tudi Kozmo Ahačiča, Sama Ruglja in Gašperja Maleja. Lirikonfestova slavnostna Akademija Poetična Slovenija 2023 s podelitvijo nagrad in priznanj bo v četrtek, 8. junija, ob 19. uri v Vili Bianci.

Podeljene bodo tri literarne nagrade in ena plaketa: osrednja festivalna nagrada velenjica - čaša nesmrtnosti 2023 za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. st. (18. podelitev); mednarodna Pretnarjeva nagrada 2023 - letos s častnim naslovom "ambasador slovenskega jezika" (jubilejna 20. podelitev); festivalna nagrada krilata želva 2023 za najboljši slovenski knjižno objavljen literarni potopis preteklega leta (2022) oz. od leta 2023 enakovredno tudi za pridruženo razpisno najboljši knjižno še neobjavljen slovenski literarni potopis, ki knjižno izide v letu po podelitvi (7. podelitev); festivalna plaketa Lirikonov zlát 2023 za vrhunske/najboljše festivalne prevode poezije 21. st. za odrasle (v obsegu 2 x 100 verzov dveh pesniških ustvarjalcev) iz razpisno določenih jezikov (17. podelitev).

Festival v organizaciji Velenjske knjižne fundacije po tradiciji gosti domače in tuje književne ustvarjalce, prevajalce in mednarodne posrednike novejše poezije in druge umetniške literature.

Več informacij na spletni strani Velenjske knjižne fundacije www.uvkf.si

Vabljeni na Lirikonfest Velenje 2023!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje