O-STA

Začetek kolesarske dirke Po Sloveniji bo v Celju pospremilo bogato dogajanje

Celje, 6. junij 2023 - Vse bliže je začetek 29. kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se bo letos začela v Celju. Start dirke bo v sredo, 14. junija, ob 11. uri na Celjskem sejmu, živahno dogajanje na prizorišču starta dirke pa bo že dan prej, ko bosta v atriju sejmišča potekala Kolesarski dan in uradna novinarska konferenca. Dirko bo pospremilo bogato spremljajoče dogajanje, ki ga na Mestni občini Celje pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in drugimi partnerji. V našem mestu bomo pred dirko gostili tudi Nacionalno kolesarsko konferenco, ki bo obravnavala področja kolesarjenja, trajnostne mobilnosti in zdravega načina življenja.

V torek, 13. junija, ob 16. uri v atriju Celjskega sejma pripravljamo Kolesarski dan, na katerem se bodo predstavili ponudniki koles, kolesarske opreme, oblačil in potovanj. Eden od osrednjih dogodkov kolesarskega dne bo Polževa dirka, kot spomin na zanimiv dogodek iz leta 1905, ki je lani lepo uspela in vzbudila veliko zanimanje. Na voljo bodo še kolesarski poligon in druge športne animacije.

Na uradni novinarski konferenci ki jo pripravlja organizator dirke, Kolesarski klub Adria Mobil iz Novega mesta, bodo misli pred dirko strnili nekateri najboljši kolesarji, ki se bodo na slovenski pentlji pomerili za naziv najboljšega. Ogled novinarske konference bo omogočen vsem ljubiteljem kolesarstva, saj bo potekala na prostem.

Veliko vsebin smo dirki in kolesarstvu posvetili tudi v novi številki Celje Časo.pisa, ki bo izšel v četrtek, 8. junija. Ta dan kolesarsko dogajanje pripravlja tudi Muzej novejše zgodovine Celje, ki v sklopu dogodkov ob razstavi Stran pa ne bomo metal' ob 18. uri vabi na kolesarski ogled degradiranih točk v Celju. Zgodovinski arhiv bo v kratkem izdal publikacijo Celjski peloton, ki je nastala na podlagi lanske istoimenske razstave na Krekovem trgu.

Celje smo letos ponovno oznamčili v duhu dirke, kar je že vidno v mestnem jedru, v naslednjih dneh pa bo v mestu še bolj vidno, da prihaja kolesarski spektakel.

S promocijo smo sicer začeli že v mesecu aprilu, ob prazniku Mestne občine Celje, ko smo na savinjskem nabrežju na ogled postavili izdelke otrok in mladih iz celjskih vrtcev, šol in drugih zavodov, ki so letos ustvarjali na temo kolesarstva in kolesarske dirke Po Sloveniji. V mesecu maju smo pomagali obuditi znameniti kolesarski vzpon na Celjsko kočo, ki je znova postregel z velikim zanimanjem kolesarskih navdušencev.

Zelo pomemben dogodek prihodnji teden pripravljamo skupaj z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstvom za zdravje. V ponedeljek in torek, 12. in 13. junija, bomo namreč v Narodnem domu gostili Nacionalno kolesarsko konferenco, ki bo obravnavala področja kolesarjenja, trajnostne mobilnosti in zdravega načina življenja. Prvi dan konference bo posvečen kolesarjenju kot načinu aktivne dnevne mobilnosti, ki pomembno prispeva k razogličenju družbe kot celote, drugi dan pa bodo izpostavljene prednosti in vpliv kolesarjenja na splošno boljše počutje, zdravje ljudi in kakovost življenja.

V sklopu priprave programa Nacionalne kolesarske konference smo včeraj pripravili tudi okroglo mizo s celjskimi šolarji na temo pomena izobraževanja in vključenosti mladih v načrtovanje oblik trajnostne mobilnosti. Izsledke okrogle mize bomo predstavili gostom konference, kjer bomo izpostavili še majsko akcijo spodbujanja trajnostnih prihodov v službo zaposlenih na Mestni občini Celje.

Priprave na dirko pa so imele tudi družbeno - odgovoren pridih; podjetje Decathlon je namreč v sodelovanju z Mestno občino Celje in Aktivom ravnateljev celjskih osnovnih šol doniralo več kot 500 kolesarskih lučk, namenjenih vsem celjskim petošolcem, ki v teh dneh opravljajo kolesarski izpit.

Z vsemi navedenimi spremljajočimi dogodki in aktivnostmi želimo kot dolgoletni partner na dirki ob progo privabiti čim več gledalcev, da bi ustvarili atraktivno kuliso za enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji in Celju. Hkrati želimo promovirati kolesarjenje kot obliko rekreacije in trajnostne mobilnosti, ki je eden od temeljnih gradnikov razvoja našega mesta.