O-STA

Župan v Bruslju podpisal pismo o nameri za izvedbo zelenih aktivnosti


Mestna občina Velenje je danes v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije v Bruslju pripravila dogodek, na katerem smo predstavili naše prioritete, projekte in aktivnosti, ki jih pripravljamo v okviru programa EU zeleni list in na področju prestrukturiranja regije. Ob tej priložnosti je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol z Veronico Manfredi iz Evropske komisije, Generalnega direktorata za okolje podpisal pismo o nameri. Mestna občine Velenje bo v letu 2024 ponosna nosilka naziva EU zeleni list, saj nas je Evropska komisija zaradi zelenih ukrepov in okoljske sanacije, ki smo jih in jih še izvajamo v naši lokalni skupnosti prepoznala kot primer dobre prakse. S podpisom pisma o nameri smo z Evropsko komisijo kot nagrajeno mesto uradno potrdili namen, da bo leto izvajanja projekta Evropski zeleni list uspešno. Dogodka se je udeležilo več gostov med njimi David Brozina, namestnik stalnega predstavnika Republike Slovenije v Bruslju, dr. Janez Potočnik, nekdanji slovenski evropski komisar v Evropski komisiji, Matjaž Nemec, poslanec Evropskega parlamenta, Klemen Grošelj, poslanec Evropskega parlamenta in drugi predstavniki Evropske komisije.

Na dogodku je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol povedal, da smo na področju okoljske sanacije in prestrukturiranja regije že ogromno naredili, a so pred nami zelo zahtevni časi. Velenje je tudi eno izmed treh slovenskih mest, ki so bila izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Naš naslednji korak je uspešen prehod iz premoga, ki predstavlja velik ekonomski, socialni in okoljski izziv. Ponosni in hvaležni smo, da smo del zelene evropske zgodbe, hkrati pa se zavedamo, da zelena transformacija ne more biti uspešna brez sodelovanja in aktivne udeležbe naših državljanov, lokalne skupnosti, države in Evropske unije. Le skupaj bomo zmogli uresničiti zadane cilje.

Pismo o nameri za izvedbo zelenih aktivnosti opredeljuje, kaj vse moramo kot nosilec naziva organizirati naslednje leto. Zmagovalno mesto mora v odnosu do drugih mest prevzeti vlogo ambasadorja in spodbujati druga mesta k prehodu na okoljsko trajnost.

27. oktobra lani je Evropska komisija v Grenoblu izmed treh finalistov za prejemnika naziva zeleni list izbrala Velenje in prejeli smo 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v letu 2024, ko bomo nosilec naziva. Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom.

V lokalni skupnosti smo s pripravami na leto 2024, ko bomo nosilec naziva EU Green Leaf, začeli že v začetku leta. Program, ki ga nameravamo izvesti obeta pestro dogajanje in pozitiven učinek, naš cilj pa je, da bi vsi, ki živimo v Mestni občini Velenje razmišljali bolj "zeleno" in se čim bolj približali podnebni nevtralnosti.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje