O-STA

Poletna muzejska noč 2023 Gimnazije Celje - Center


LITERARNO, LIKOVNO, FILMSKO IN GLASBENO DOŽIVETJE - sobota, 17. 6. 2023, ob 18. uri v Galeriji AQ GCC

A picture containing text, font, logo, graphics

Description automatically generatedA black bird with a yellow beak

Description automatically generated with medium confidence A white bird on a black background

Description automatically generated with medium confidence

Poletna muzejska noč je največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, pridružujejo se ji tudi številni drugi zavodi in ustanove, tudi Gimnazija Celje - Center. Letos s posebnim programom. V "naši" Galeriji AQ GCC, ki je del umetniške četrti (U4) v starem mestnem jedru Celja, Na okopih 2 C (dostop: Gosposka ulica), smo pripravili:

· razstavo likovnih del naše nekdanje dijakinje Barbare Lipnik,

· predstavitev literarne revije Podstrešje z gostjo Aleksandro Jelušič Piko, z dijaki GCC in II. gimnazije Maribor z mentorico Nino Medved,

· projekcijo nagrajenih kratkih filmov dijakov in

· predstavitveni film poslopja naše šole − kulturnega spomenika.

Odprtje razstave in projekcij filmov bo obogatila tudi glasba, nastopila bo Zara Kregar s spremljevalno glasbeno zasedbo: Ožbej Vačovnik Kotnik, el. Kitara; Tadej Zelenovič, bas kitara; David Marinšek, kahon, mentor Sašo Šonc, prof.

Barbara Lipnik, Introspekcije

Barbara Lipnik je nekdanja dijakinja; po končani umetniški gimnaziji leta 2017 je študij nadaljevala na Fakulteti za matematiko in fiziko, diplomirala je iz matematike in nadaljuje z magistrskim študijem.

Kljub svoji odločitvi, da se posveti naravoslovni vedi, se ves čas vrača k likovni umetnosti in slikanju.

Svojo strast do likovnega izražanja združuje z zahtevami študija in svoje ustvarjanje nadgrajuje z novimi likovnimi tehnikami in znanji. Že v srednješolskem obdobju je posebno pozornost namenjala opazovanju obrazov, njihovim različnim izrazom, kar je spretno vnašala v risbo.

Njene risbe obrazov so del grafične podobe Gimnazije Celje − Center.

Slikarsko interpretacijo lastnega obraza pa z leti le dopolnjuje. Razstavljene slike nas vodijo skozi njeno osebno pot, v kateri se sooča s svojimi strahovi, z radostmi, izzivi in s cilji ... Razstavljena je množica risb, digitalnih slik in akrilov na platnu. Razstava je potovanje skozi vizualne reprezentacije avtoričinega opazovanja sveta. Obiskovalce vabi, da si vzamejo čas za oddih in premislek o notranjih svetovih, ob tem pa spodbuja tudi k razmišljanju o lastnih doživljanjih, občutjih in vizijah.

Nekaj let je sodelovala tudi pri pripravah na sprejemne izpite, namenjene dijakom GCC, ki so vpisovali umetniške študije.

Predstavitev literarne revije Podstrešje

Letos bomo med bralce ponesli že sedmo revijo, ki je tokrat še obsežnejša, napolnjena z literarnimi in likovnimi deli dijakov GCC kot z gostujočo besedo literatov z II. gimnazije Maribor. Reviji smo letos dodali Predstrešje in s tem ponudili prostor literatom, ki so v svet literature šele stopili. Revijo bo pospremila na pot ptujska pesnica in pisateljica Aleksandra Jelušič Pika. Letošnjo revijo je pripravil uredniški odbor: K. Koželj, A. Kumperger in N. Grobelnik. Celostna podoba: A. Džakušič.

GCC- VideOris - projekcija filmov

V notranjosti galerije se bodo na platnu vrteli kratki filmi, ki so na različnih tekmovanjih kratkega filma prejeli najvišje zlato, srebrno ali posebno priznanje za filmske dosežke. Film Voda je npr. med drugim prejel najvišje priznanje strokovne komisije za celostno podobo, režijo in vizualne učinke. Mentorice vseh filmov so profesorice Nataša Grobelnik, Petra Lajlar in Maja Rak.

DA, BIL SEM NEPOTREBEN: Jure Fludernik, Blaž Klinar, Vid Čremožnik, Brin Zagoričnik, Janez Petriček

BILA SEM ... ZLORABLJENA in VODA: Nika Zupančič, Aiken Maja Dobaj, Tjaša Safran, Brina Dolinšek, Ema Timošek

VERTIGO: Ana Mia Bedjanič, Nika Turnšek, Nadja Gorišek

OMAMA: Timotej Kristijan Kovač, Gašper Krajnc, Tjaš Esih

OZNAČENI: Nika Zatler, Jerneja Sikošek, Svit Zagoričnik

RESNICA!?: Ema Kunej, Eva Krejić, Nena Tacer in Ana Dujaković

PREDSTAVITVENI VIDEO OB MUZEJSKI NOČI - GCC, SKOZI VELIKA VRATA V KULTURNI SPOMENIK

PRILOGA: Grafika dogodka in dva izdelka, ki sta del razstave Barbare Lipnik

Dodatne informacije:

Rok Lipnik, v. d. ravnatelja GCC, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si