O-STA

Velenjska delegacija v Bruslju uspešna


Mestna občina Velenje si prizadeva postati "zeleni zgled" vsem drugim občinam. Prejšnji teden je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol skupaj s sodelavci obiskal Bruselj, kjer se je delegacija udeležila konference v okviru EU Green week oz. evropskega zelenega tedna. Na konferenci smo imeli tudi svojo stojnico, na kateri smo predstavili Velenje in aktivnosti, ki jih načrtujemo v letu 2024, ko bo Velenje nosilec naziva Evropski zeleni list.

V sklopu delovnega obiska smo se seznanili tudi z izzivi bruseljske regije s področja prostorskega planiranja, z evropskim komisarjem Janezom Lenarčičem smo govorili o različnih možnostih vzpostavitve nacionalnega reševalnega centra. Delegacija je obiskala tudi Evropski parlament, kjer jih je sprejel evropski poslanec Matjaž Nemec in čestital Velenju za prizadevanja pri uresničevanju zelenih politik.

V četrtek, 8. junija, smo v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju pripravili dogodek, na katerem smo predstavili naše prioritete, projekte in aktivnosti, ki jih pripravljamo v okviru programa EU zeleni list in na področju prestrukturiranja regije. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je z Veronico Manfredi z Generalnega direktorata za okolje Evropske komisije podpisal pismo o nameri, s katerim smo kot nagrajeno mesto uradno potrdili namen, da bo leto izvajanja projekta Evropski zeleni list uspešno. Pismo o nameri za izvedbo zelenih aktivnosti opredeljuje, kaj vse moramo kot nosilec naziva organizirati naslednje leto. Zmagovalno mesto mora v odnosu do drugih mest prevzeti tudi vlogo ambasadorja in spodbujati druga mesta k prehodu na okoljsko trajnost.

V sklopu obiska je del delegacije obiskal evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je med drugim evropski koordinator za nujni odziv, pristojen za krepitev vloge Centra za usklajevanje nujnega odziva kot enotnega operativnega centra za zagotavljanje, da se v celoti izkoristi potencial mehanizma EU na področju civilne zaščite. Z njim smo izmenjali mnenja in predloge glede izgradnje ustreznega centra zaščite in reševanja, ki ga nameravamo uresničiti v bližnji prihodnosti. V center želimo poleg obstoječih služb zaščite in reševanja vključiti še jamsko reševalno enoto, ki je namenjena posredovanju in reševanju v rudnikih in predorih.

Organizirali smo tudi obisk pri državnem sekretarju v regionalni vladi Pascalu Smetu, ki pokriva področje prostorskega planiranja in urbanizma. Med pogovorom smo si izmenjali primere dobrih praks na omenjenem področju. Ne glede na obseg bruseljske regije smo spoznali, da se soočamo s podobnimi problemi in izzivi urbanističnega ter prostorskega planiranja, katerega glavni cilj je celostni trajnostni razvoj.

Podpora s strani Evropske unije je za Velenje bistvenega pomena pri realizaciji zastavljenih ciljev in doseganju podnebne nevtralnosti.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje