O-STA

Pljučnica ni le bolezen zime, zaščitite se.

Pljučnica in ostale pnevmokokne okužbe povzročajo skrbi predvsem starejšim ter posameznikom s kroničnimi boleznimi in imunskimi pomanjkljivostmi. Tveganje za nastanek pnevmokoknih bolezni povečujejo tudi predhodne virusne okužbe dihal, ki oslabijo lokalno odpornost. A ne slepimo se - pljučnica nas lahko preseneti tudi v toplejših dneh.

Pnevmokoki se prenašajo povsem preprosto - z okuženimi kapljicami, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico. Povzročijo lahko vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi (bakteriemijo, sepso) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis). Nekatere hujše pnevmokokne okužbe (invazivna pljučnica, sepsa, meningitis) se lahko končajo tudi s smrtjo.

Mnogi, žal, še vedno ne vedo za novost v cepilni shemi, ki omogoča brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za vse kronične bolnike in starejše od 65 let. Ta novost je odprla novo možnost zaščite proti pljučnici in ostalim pnevmokoknim okužbam.

Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen). Potreben je le en odmerek cepiva, v kolikor pa ste cepljenje opravili pred 65. letom, je po petih letih priporočljiva enkratna revakcinacija.

Dan, ki ga ne smete zamuditi

Z največjo mero skrbi prav za starejše, bo 14.6. organiziran cepilni dan proti pnevmokoknim okužbam na dveh lokacijah:

1. Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah: cepljenje lahko opravite pri vašem osebnem zdravniku v ZD Šmarje pri Jelšah ter ostalih enotah (Podčetrtek, Kozje, Rogatec, Bistrica ob Sotli, Rogaška Slatina) ter v cepilni ambulanti ZD Šmarje pri Jelšah, ki deluje ob sredah 14:00 -16:00.

2. Doktor M, ambulanta Dr. Kužnar Jugovar: cepljenje lahko opravite opredeljeni pacienti dr. Kužnar Jugovar in sicer od 11:00 do 13:00, prijave pa zbirajo na tel. 03 819 1110 ali e-naslovu ambulanta.kuznar.jugovar@t-2.net.

Cepljenje je brezplačno za vse starejše nad 65 let in vse osebe s kroničnimi obolenji (sladkorna bolezen, srčno - žilna obolenja, maligna obolenja, bolezni živčevja).