O-STA

Župan bo sprejel odlične velenjske učence in dijake


V ponedeljek, 19. junija, bo ob 18. uri v Domu kulture Velenje župan Mestne občine Velenje Peter Dermol sprejel vse velenjske devetošolce, ki so v vseh letih osnovnega šolanja dosegli učni uspeh s povprečno oceno 4,5 in 5 ter tudi vse dijake, ki so v vseh letih srednješolskega izobraževanja na Šolskem centru Velenje dosegli odlični uspeh. V šolskem letu je bilo takšnih devetošolcev 80, dijakov pa 48, skupaj tako 128. Župan bo vsem devetošolcem in dijakom podaril knjižna darila iz zbirke Kajuh 100 s poimensko vpisanim posvetilom.

Knjižnica Velenje je v obdobju dveh let (lani in letos) v spomin na našega pesnika in narodnega heroja izdala zbirko različnih knjig Kajuh 100. Od biografij, serijskih publikacij, zbirk pesmi in številnih drugih dokumentov.

Odločili smo se, da bomo različne knjige iz zbirke Kajuh 100 podarili letošnjim odličnim učencem in dijakom, v želji, da si bodo mladi knjige med seboj izmenjali in vsi prebrali vse. Vsebina knjig je primerna za vse generacije, saj literarno delo Karla Destovnika Kajuha ni le dokument takratnega časa, temveč v svojih knjigah obenem izpoveduje najglobljo in najbolj čisto, nadčasovno človečnost, ki pa želimo, da se dotakne tudi današnje generacije.

Glasbeni program na sprejemu bo pripravila tolkalna skupina Rhytem Factory Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje pod vodstvom Gregorja Plambergerja.

Kot veste je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha. Nacionalna obeležitev Kajuhovega leta, ki bo poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev, bo sovpadala z 79. obletnico pesnikove smrti.

Serija Kajuh 100 predstavlja enega večjih projektov raziskovalne dejavnosti Knjižnice Velenje. V zbirki je izšlo že 7 knjig. Te so: Kajuh v glasbi, kjer so zbrani vsi dosegljivi tiski uglasbitve Kajuhovih pesmi; Kajuh v drugih jezikih, kjer so zbrani vsi prevodi Kajuhovih del; Kajuh Proza, kjer so poleg edinega proznega dela, drame Mati, objavljeni spisi, šolske in domače naloge, kritika Primčevih pesmi; Kajuh: Dopisovanja, kjer so zbrana vsa pisma in dopisi, ki jih je Karli prejel ali napisal svojim vrstnikom, prijateljem, domačim, nekaterim že takrat uveljavljenim literatom; Kajuh: Podobe, kjer so zbrane vse fotografije in številni dokumenti; Kajuh Objave, kjer je ob avtorjevem spremnem eseju in opombah zbrana bibliografija Kajuhovih del; Kajuh Strip, ki je narejen po literarni predlogi Prestreljene sanje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje