O-STA

Mladinski svet Slovenije na največjem evropskem mladinskem dogodku v Strasbourgu

Skupinska fotografija z dogodka
EYE 2023 utrinek

Mladi iz evropskih držav smo se med 9. in 10. junijem 2023 odpravili v Evropski parlament na največji mladinski dogodek v Evropi - Evropski mladinski dogodek EYE 2023 (European Youth Event). Dogodek je združil več kot 10.000 mladih iz celotne Evrope in sveta, na številnih delavnicah pa smo si izmenjali in oblikovali svoje misli o prihodnosti Evrope. Dogodek je potekal tradicionalno že petič, predstavniki Mladinskega sveta Slovenije in organizacij članic pa smo se ga tokrat udeležili tretjič.

Udeležba na EYE 2023 je predstavljala priložnosti za druženje, izobraževanje, mreženje in reševanje izzivov mladih. Poslušanje govorov panelistov o zanimivih temah, kot so 4-dnevni delovnik, raba umetne inteligence pri avtomatizaciji rutinskega dela, dela in struktura proračuna EU, smo udeleženci nadgradili z razpravo o razliki med udeleženostjo mladih in odločanju mladih na delavnici z zanimivim naslovom ˝Youth matters! Does it though?˝.

Poleg zanimivih panelnih dogodkov, smo MSS-jevci izvedli dve delavnici za mlade udeležence. Dvakrat smo izvedli aktivnost "Active Citizenship and Global Education: Missing Pieces in the School Curriculum?", kjer smo spodbudili debato o povezavi med aktivnim državljanstvom in globalnim učenjem v šolah. Delavnici sta bili med bolje obiskanimi. Udeležilo se ju je namreč več kot 60 mladih.

Tokratni mladinski dogodek v Evropskem parlamentu je bil z vidika organizacije res nekaj posebnega. V prostorih Evropskega parlamenta in v njegovi bližini je namreč potekalo več kot 150 aktivnosti, MSS pa je imel eno izmed največjih skupin udeležencev. MSS-jevci smo se srečali tudi z drugimi mednarodnimi partnerji, udeleženci pa so navezali stike z nevladnimi in drugimi mladinskimi organizacijami.

Udeležbo naše skupine MSS so omogočili: MOVIT, Erasmus+, Urad RS za mladino in Evropski parlament.

Tokratnega Evropskega mladinskega dogodka se je udeležila tudi predsednica MSS-ja, Eva Kotnik, ki je po obisku Strasbourga povedala: "Evropski mladinski dogodek je enkratna priložnost za mlade, da pridejo v stik z evropskimi institucijami, s tem, ko Evropski parlament odpre svoja vrata. Prisotni so tudi evropski poslanci, s katerimi se mladi lahko pogovarjajo. Gre za velik korak k temu, da evropske institucije svoje delo približajo mladim. Zdi se mi, da se je to res odlična priložnost za mlade in sem zelo ponosna, da Mladinski svet Slovenije udeležbo na EYE-ju organizira že tretjič zapored. Dogodka se lahko udeležijo tako člani naših organizacij članic kot tudi drugi, ki niso del mladinskih organizacij, saj je poziv za udeležbo namenjam prav vsem mladim. EYE je tudi enkratna priložnost, da se predstavniki organizacij članic in tudi širše med seboj bolje spoznamo. Dogodek nam je posredno omogočil tudi predstavitev samega MSS-ja udeležencem. Upamo, da smo koga navdušili, da se nam pridruži pri kakšni aktivnosti tudi v prihodnje. Vesela sem tudi, da nam je s pomočjo MOVIT-a in Evropskega parlamenta to izkušnjo za vse udeležence uspelo zagotoviti povsem brezplačno. Upamo, da bomo s tem nadaljevali tudi v prihodnje."

Za pojasnila in več informacij se obrnite na info@mss.si ali na 01 425 60 55.