O-STA

Hekaton z odprtimi podatki Mestne občine Celje


Celje, 20. junij 2023 - V Tehnoparku Celje smo v sodelovanju z Inštitutom Danes je nov dan organizirali hekaton z odprtimi zbirkami podatkov Mestne občine Celje. Udeleženci, ki jih povezuje ljubezen do informacijske tehnologije - programerji, grafični oblikovalci in ostali tehnološki navdušenci - so v ekipah z dvema do štirimi člani razvijali koncepte in prototipe za izboljšanje vsakdanjega življenja občank in občanov.

Hekaton je še eden izmed dogodkov, s katerim želimo uresničevati prizadevanja za vključujoče in povezovalno delovanje občine. To je tudi eden od temeljnih strateških ciljev delovanja občinske uprave. Veliko izhodišč za mlade kreativce, ki so ustvarjali na hekatonu, smo dobili na majskem dogodku GovJam - Celje Online, na katerem smo iskali predloge in ideje za novo spletno stran Mestne občine Celje.

Udeleženci so ob pomoči mentorjev konceptualizirali, skicirali in razvijali prototipe rešitev, ki so podatke Mestne občine Celje uporabile na zanimive načine. Ekipe so lahko uporabile lastno izvirno idejo ali pa reševale enega izmed ponujenih izzivov kot na primer optimizacija kolesarskih poti, semafor pomembnih projektov, interaktivni zemljevid zelenih površin, učljivi chat-bot vsevednik, nadgradnja portala za pobude Servis48 in druge.

Zmagovalne koncepte je izbrala štiričlanska žirija, ki so jo sestavljali predstavniki Mestne občine Celje, inštituta Danes je nov dan, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora in tehnološkega sponzorja. Komisija je pri izboru zmagovalcev nagradila ekipe, ki so pokazale razumevanje za specifike sodelovanja občine s prebivalci, pa tudi tiste, ki so se uspešno izognile generični uporabi storitev, ki so že prosto dostopne na trgu.

Zmagovalni koncept Servis49 je bil nagrajen z denarno nagrado v vrednosti 700 eur. Drugo mesto je osvojila ideja Open.Celje, tretje mesto ideja Cwitter. Obe ekipi sta bili za svoji rešitvi nagrajeni s 150 eur.

1. mesto

Ekipa: 110 % (Barbara Lipnik, Benjamin Lipnik, Kiti Kelvišar)

Koncept iz. ideja: Servis49 - nadgradnja portala Servis48 v spletno aplikacijo z dodatnimi vsebinami in lojalnostnim sistemom.

Utemeljitev žirije: Ekipa je žirijo prepričala predvsem s svojim konceptom dvosmerne komunikacije med občani ter občino. Komisijo je prepričal njihov domišljen prototip spletnega mesta, še najbolj njihova predstavitev "tinderja za dogodke". Prototip ideje je bil domišljen in kakovostno oblikovan.

2. mesto

Ekipa: Open.Celje (Matjaž Grosek, Samir Pekaz, Nejc Podkoritnik)

Koncept iz. ideja: Open.Celje - odprtokodna platforma za krepitev lokalne skupnosti.

Utemeljitev žirije: Ekipa je žirijo prepričala s svojim raziskovalnim pristopom. Tekom dneva so raziskali obstoječe rešitve, se odpravili na teren in izvedli intervjuje s potencialnimi uporabniki, vse skupaj pa pripravili v razumljivo, kakovostno oblikovano in izvedeno predstavitev. Čeprav niso imeli delujočega prototipa je ekipa prepričala s predstavitvijo zaključkov in priporočil, koristnih za MOC.

3. mesto

Ekipa: Cwitter (Aleš Kos, David Rudman, Jože Gradišar)

Koncept oz. ideja: Cwitter - centralizirana platforma za aktivnosti in komunikacijo, v kateri občina sodeluje z občani.

Utemeljitev žirije: Ekipa Cwitter je predstavila projekt, ki sicer na prvi pogled ne prinaša veliko novega. Vseeno je komisijo prepričala analiza potreb, ki so jo ponudili in s predlogom klona med Twitterjem in Redditom, zasnovanim specifično za Mestno občino Celje, izpostavili pomembne vidike družabnosti in vzajemnega informiranja občanov in občine.