O-STA

POMAGAJMO LGBT+ UGANDI

Photo: Let's walk Uganda

Uganda je konec maja sprejela novo anti LGBT- zakonodajo. Nov zakon kriminalizira tako sporazumne spolne odnose odraslih LGBT-oseb kot javno samoopredeljevanje lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih, kvir ali interspolnih oseb. Stroge kazni segajo od dolgoletnih zapornih kazni do dosmrtne ječe. Za "posebno huda homoseksualna dejanja" pa je predvidena smrtna kazen. Kazniva je tudi vsakršna "normalizacija homoseksualnosti", kvir osebam naklonjeno izražanje v medijih ali podpora in zavezništvo s kvir skupnostjo z zagotavljanjem zdravstvene oskrbe, stanovanj, pravnih storitev, združevanjem ali kakršnim koli kvir prijaznim javnim izražanjem. Za kršitve so predvidene dolgoletne zaporne kazni.

Slovenska LGBT-civilna družba tovrstnega nasilja ne bo le nemo opazovala. Zato smo se v mesecu ponosa povezale z ugandsko nevladno organizacijo Let's Walk Uganda, ki se osredotoča na pomoč žrtvam nove kazenske zakonodaje.

Prek preverjene in zanesljive spletne platforme We Aid zbiramo sredstva za pomoč Let's Walk Uganda, ki skrbi za varno nameščanje, zagovorništvo, podporo in druge storitve namenjene LGBT-osebam v Ugandi. Pomagate lahko neposredno z donacijo prek spletne aplikacije: https://www.we-aid.org/en/initiatives/lets-walk-uganda/ Z We Aid in Let's Walk Uganda smo navezali neposredne stike, zato bomo lahko poročale o višini prejetih prispevkov iz Slovenije. Novo ugandsko anti-LGBT zakonodajo so že obsodile Evropska unija, Združeno kraljestvo, Kanada in Združene države Amerike. Neodvisni strokovnjak za zaščito pred nasiljem in diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete pri Združenih narodih Victor Madrigal-Borloz je novo kriminalizacijo homoseksualnosti v Ugandi označil za grozljivo kršitev temeljnih človekovih pravic. Več o kriminalizaciji LGBT-oseb v Ugandi si lahko preberete na povezavi: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Homosexuality_Act,_2023