O-STA

Gregor Pavlin nas s Huawei P60 Pro uči mobilne fotografije

Gregor Pavlin, Huawei P60 Pro
Gregor Pavlin, Huawei P60 Pro
Gregor Pavlin, Huawei P60 Pro

Gregor Pavlin je priznan arhitekt, z arhitekturo se ukvarja že 25 let, a njegova ljubezen je fotografija. Sledilci so lahko hvaležni Instagramu, ki mu je odprl nov svet, na njegovem profilu vas bodo osupljive fotografije preprosto potegnile vase. Z njimi želi vsem nam pričarati malo pravljice in malo magičnosti, malo drugačnosti.

Z njim smo se ob kavi, za katero pravi, da je njegova obsesija, pogovarjali o tem, kako drugačen je pogled arhitekta oziroma fotografa ter kako v svojih fotografijah vključuje tudi Huawei P60 Pro.

Gregor, ste priznan arhitekt, drži se vas tudi naziv "neformalni ambasador mesta Ljubljane". Nam lahko zaupate, kaj točno to pomeni in kako ste do tega naziva prišli?

Se mi zdi, da se že ponavljam. (smeh) Ljubljana ima vse značilnosti velikega mesta, z vzdušjem majhnega kraja!

To, da sem eden tistih, ki se lahko pohvalijo s tako lepim nazivom, da me predvsem tuji mediji navajajo kot neformalnega ambasadorja Ljubljane, mi je seveda v čast. Kako je do tega prišlo, se ne spomnim, zavedam pa se, da to prinaša vedno več samokritičnosti in odgovornosti do mojega nadaljnjega dela. Pred selitvijo v Ljubljano sem bil mnenja, da točno vem, kdo ustvarjalno sem, a ko sem prvič prestopil prag tega mesta, sem ugotovil, da nimam pojma. (nasmeh) Verjamem, da se dobro z dobrim vrača, zato mi nikoli ni bilo težko priznati, povedati in pohvaliti nekaj, kar je dobro in/ali lepo - torej naj bo to tisto, kar delam za Ljubljano.

Moj seznam razlogov, zakaj menim, da je Ljubljana najsrečnejše mesto v Evropi, je neskončno dolg. Vključuje tudi razloge, zakaj menim, da Ljubljana s čarom starega mesta, kulturno ponudbo in enostavnim dostopom do narave, razveseljuje prebivalce in obiskovalce mesta. Sprehod po Ljubljani je kot lekcija iz zgodovine, lepote in smisla življenja. Sedeti na soncu, ob tem pa popiti skodelico kave ali kozarec vina in preprosto opazovati svet, ki gre mimo, je eden največjih užitkov, ki ti jih Ljubljana da.

Opazili smo, da imate zelo dober čut za estetiko, obenem pa nas zanima, kaj vas je pritegnilo na arhitekturno pot? Kdaj in kako ste zakorakali na to pot?

Vedno s ponosom povem, da sem rojen v najlepši vasi na svetu - to je moja draga Soteska pri Dolenjskih Toplicah, ki ima veliko in neverjetno zgodovino. Zelo močno vlogo v zgodovini kraja imata renesančni grad Soteska in baročni dvorec Hudičev turn. V času svojega razcveta in zlate dobe je bil najlepši renesančni kompleks v tem delu Evrope. Celo življenje sem gledal, opazoval in čutil razvaline kompleksa in želel, da ponovno zaživi, kot so mi pripovedovali predniki. Mogoče od tu želja po arhitekturi. Do konca gimnazije sem želel biti stomatolog, potem pa se je zgodil preobrat in posledično šok za mojo mamo. (smeh)

Ker sem rad risal in imel polno idej, se spomnim besed prijateljev in znancev, da je zame morda najprimernejši študij arhitekture, naj za vsak slučaj naredim sprejemne izpite. Saj veste, nikoli ne veš, kaj se lahko kdaj zalomi . Še danes mi odmevajo besede mame: " Umetniki v življenju niso cenjeni, vedno so na slabem glasu in brez denarja.", meni pa je bilo že takrat pomembnejše delati nekaj s srcem, kot nekaj rutinskega za večje finančne nagrade. No, arhitekturi in rojstnemu kraju sem se oddolžil z izdelavo diplomske naloge - Zasnova koncertne dvorane v razvalinah gradu Soteska.

Kateri arhitekturni slog vam je najbližji?

Biti arhitekt je seveda moj način življenja, znano je, da imamo arhitekti radi lepe stvari. A delo arhitekta ni omejeno na 8-urni delavnik, razmišljanja o projektih se dogajajo 24 ur na dan, tu ni praznikov in vikendov. Prepletenost uživanja življenja in poklica arhitekt je neizmerna, lahko rečem, da eden brez drugega ne moreta. To je to ravnotežje med delom in življenjem, ločna črta je zabrisana.

Po dveh desetletjih dela v arhitekturi in oblikovanju prostora sem spoznal, da lepota umetnosti, predvsem arhitekture, ne sme biti sama sebi namen, ampak jo je treba predstaviti širši publiki. Sožitje arhitekture s prostorom (bodisi z naravo, bodisi z urbanim okoljem) je prvi pogoj. Obožujem prostore, kjer začutim dobro energijo. To pomeni, da se mora "ujeti" veliko dejavnikov - lokacija, orientacija, prostorska razporeditev, oprema in drugo z elementi, ki uporabnika zadovoljijo in osredotočijo na poglede v ali izven prostora.

Všeč so mi večni oblikovalski elementi, ki funkcionirajo v sodobnem ali klasičnem interjerju.

Med 30. in 60. leti prejšnjega stoletja so v arhitekturi, pohištvu in industrijskem oblikovanju nastala brezčasna dela, ki se z lahkoto integrirajo v sodobna mesta ali na prefinjen način uporabljajo v sodobnih interjerjih. Čeprav ima arhitektura številne praktične namene, je lahko tudi vir velikega navdiha in lepote, ki očara tudi tiste zunaj njenih zidov.

To ljubezen ste prenesli tudi v fotografijo. Kaj najraje fotografirate?

Sem mnenja, da ima vsak umetnik znanje, s katerim se izraža, človek kot gledalec ali opazovalec ga lahko z navdušenjem sprejme ali pač ne, lahko ga seveda subjektivno oceni, zato se v umetnosti nikoli ne tekmuje. Fotografija me spremlja tako rekoč vse življenje, vendar sem se s fotografijo začel resneje ukvarjati med delom v arhitekturi. Obdobje na fakulteti in po njem je zaznamovalo risanje akvarelov. Moram reči, da je bilo zanimanja zanje precej, nekaj jih je šlo v druge roke, večino pa jih še vedno hranim doma. Nanje sedaj gledam kot namig mojemu poslanstvu širiti dobro energijo s pomočjo vizualne umetnosti, bodisi s slikarstvom bodisi s fotografijo v zadnjih letih. Odločitev, da delim dobre fotografije arhitekture različnih mest je padla, ko sem dobil svoj prvi pametni telefon. Instagram sem sprejel kot izziv, da izkoristim svoj potencial in željo, da svetu prenesem nekaj dobrega, pozitivnega, lepega, skratka nekaj, kar mi je bilo dano in znam najbolje. Po vedno večjem odzivu sledilcev in ostalih, ki imajo to srečo, da vidijo moje objave, je zadovoljstvo še večje. Sporočajo mi, da sem na pravi poti in jo želim še nadgraditi.

Kaj vas ob pogledu skozi objektiv najbolj navdihuje?

Izbira edinstvenega zornega kota je pri fotografiji pomembna, saj igra s perspektivo ni le zabavna stvar, ampak lahko navidez "nezanimiv" pogled spremeni v nepozaben. Najprijetnejša fotografija nastane, ko je višina gledanja v naravni drži (npr. stoje, sede), lahko pa fotografijo naredimo drugačno, če višino fotografiranja (horizont) premaknemo v neobičajno, t.j. bližje k tlom ali višje nad glavo. Taka fotografija gledalca velikokrat najprej "šokira", potem pa zadrži njegov pogled in vzbudi razmišljanje.

Odkar sem se odločil stopiti v družbeno omrežje Instagram, se mi je odprl nov svet, ki je precej povezan z mojo naravo dela, tj. arhitekturo. Družbena omrežja ponujajo (poleg selfijev, haha) v večini ene in iste poglede najbolj turističnih krajev po svetu, jaz pa želim pričarati malo pravljice, malo magičnosti, z novimi, drugačnimi pogledi najbolj fotografiranih scen že poznanih krajev ali pa predstaviti popolnoma neznano, neturistično vas, del mesta ali detajl, ki gledalca preseneti oziroma vabi, da ga obišče in si ogleda v živo. To je moj cilj!

Kot urbani arhitekt ste verjetno tudi veliko prepotovali. Katero mesto je na vas naredilo največji vtis? Katero je najbolj fotogenično? Ali je to kar domača Ljubljana?

Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem ljubitelj sredozemskih držav. Italija, Hrvaška, Grčija, Španija in Francija niso samo morje in plaže, čeprav so najbolj znane po tem. V teh državah boste našli ogromno tradicionalnih neokrnjenih krajev brez turističnih množic, s tipičnim neokrnjenim načinom življenja, hrano in pijačo v lokalnem prijetnem vzdušju. To je smisel življenja, takrat je težko razumeti, da materialni svet obstaja, ko en sam trenutek v preprostosti življenja postane luksuz! Vsi poznamo rek, da je sreča iz majhnih stvari. Nekatera mesta so resnično brezčasno lepa ne glede na letni čas.

Nedvomno se na mojem seznamu nahajata mesto Komiža na otoku Vis na Hrvaškem in mesto Ischia na istoimenskem otoku v pokrajini Kampanija v Italiji. Obe mesti sta sestavljeni iz edinstvenih zgodb, zgodb, ki jih morate vedeti, videti in slišati. To sta moja najljubša kraja, kjer bi lahko živel do konca življenja!

Ampak obstaja le eno veličastno veliko mesto, ki ga preprosto obožujem, zato bom še glasneje rekel: "To mesto moraš obiskati, če ga še nisi!" Ne more biti večna skrivnost, v enem najlepših zalivov v Italiji je Neapelj, preprosto najbolj zanimivo mesto v Italiji, morda celo na svetu. To je čudovito mesto z vulkanom Vesuv v ozadju. Neapelj je znan po svoji bogati zgodovini, arhitekturi, načinu življenja in pri čemer vztrajajo domačini, najboljši pici in kavi. Že samo neapeljska kuhinja je dovolj velik razlog za obisk mesta, ampak s hojo po mestnih četrtih z dvignjeno glavo resnično občutiš in ceniš njegov čar. Lahko rečem, da sem videl veliko različnih mest po svetu, živim pa v Ljubljani in lahko potrdim, da je to eno najlepših mest, kar sem jih kdaj doživel. Iz tega naslova je torej jasno, od kod prihaja večina mojih fotografij!

Ali kamero oz. telefon v roki nosite ves čas ali gre za spontane navdihe med sprehodi?

Dandanes si je težko predstavljati dan brez telefona in tudi pri meni je podobno. Skozi fotografijo lahko predstavimo svoj pogled, trenutek, željo ali kraj, kjer smo trenutno z dušo in telesom. Redkokdaj se namensko odpravim nekam zgolj iz razloga narediti fotografijo, to se praktično ne zgodi. Vedno je najprej izlet, sprehod, sproščeno preživet dan v dobri družbi, včasih načrtovan, največkrat po trenutnem navdihu in takrat se zgodijo najboljše scene, posledica tega pa so najlepše fotografije. Na koncu izpade vse zelo enostavno, pa vendar je željeni rezultat plod izkušenj in "izbranega" opazovanja sveta okoli tebe. Vsak trenutek, vsak prostor ali vsaka situacija ima potencial biti najboljša fotografija, ki se vam je do takrat zgodila. To je moje sporočilo!

Katere urbane motive pa najraje fotografirate?

Ukvarjanje z arhitekturo je moj način življenja, moj poklic, je moje poslanstvo, kar pomeni, da uživam v umetnosti, arhitekturi, lepotah narave - torej v vsem, kar mi daje vpogled v zgodovino in dušo kraja, kjer trenutno sem. Podobno velja za fotografijo.

V današnjem času je svet obseden s fotografijo, saj nam najsodobnejši prenosni "foto" telefoni to omogočajo. Z najnovejšim Huawei P60 Pro je kvalitetna fotografija praktično zagotovljena, pa naj gre za portretno, športno, modno ali urbano fotografijo, žanr, ki je v svetu trenutno zelo priljubljen. Opazujem in doživljam podrobnosti urbanega življenja, nekaj jih ujamem in predstavim širši publiki, večina pa jih ostane samo meni. Umetnost, gastronomija in potovanja so velike prijateljice, ki ne morejo ena brez druge, lahko rečem, da so tudi moje dobre prijateljice.

Včasih je motiv za potovanje hrana, pijača in lokalne specialitete, včasih umetnost ali arhitektura, ponavadi pa kar vse skupaj. Sem pač človek, ki uživa v vsem lepem, skratka z astrološkega vidika tipičen bik.

In morda še - katere je po vašem mnenju najtežje fotografirati?

Umetnost je kompozicijsko ujeti nekaj "živega" v "neživem" ambientu in to se mi zdi tisto, po čemur oko fotografa hrepeni, kar je najtežje. V fotografijo se ne smeš bati vključiti ljudi, živali ali rastline, saj arhitektura brez njih ne obstaja, celo nasprotno - dodajo ji življenje. Najbolj prepričljiva je fotografija naravno ujetega trenutka spontanega gibanja človeka ali živali. S pomočjo vrhunskega samodejnega načina ostrenja pri Huawei P60 Pro in z najboljšo stabilizacijo slike ter odličnimi karakteristikami zaslonke so fotografije vedno jasne in žive. Kot arhitektu mi je seveda urbana fotografija najbližje in mi nudi priložnost za izražanje ter nudenje navdiha ljudem, da se virtualno poglobijo v bivalni prostor, ki ga v življenju mogoče nikoli ne bodo obiskali oziroma jih ravno fotografija prepriča, da ga obiščejo.

Vsak fotograf se izraža na svoj način, vendar obstaja lestvica ali hierarhija pomembnih elementov, s katerimi želimo fotografijo narediti in pripeljati k popolnosti, da je za gledalca bolj privlačna in prepričljivejša. In čeprav je risanje ali celo pisanje o arhitekturi odličen način izražanja, je danes arhitekturna fotografija daleč najboljša in najpogosteje uporabljena metoda za sporočanje prave podobe mesta. Pri vsem tem uporabljam znanje ali izkušnje, predvsem mislim na oko arhitekta, ki vidi drugače.

Kaj pa nočna fotografija? Pravijo, da ima noč svojo moč in mesta so lahko zelo fotogenična, ko zaide sonce. Kakšna je vaša izkušnja?

Ljudje imamo od nekdaj radi romantiko in občudujemo lepote narave, to nas osrečuje. Moč naravnih pojavov kot naprimer čarobni sončni zahodi, mistične osvetlitve mestnih ulic in trgov ter čarobne ambientalne razsvetljave s svetlobnimi efekti tem občutkom zelo pripomorejo, ampak je vedno izziv ujeti na kamero trenutek, ki se ti v živo zdi nepozaben.

Ob idelani dnevni svetlobi se vsakemu zgodi, da naredi najboljšo fotografijo trenutka "sreče", s katero je zadovoljen. Potem pa pridejo slabši svetlobni pogoji, kjer se jasnost fotografij, kontrast, barv, itd. izgubijo in slabi volji ni videti konca.

Kdor me pozna, ve, da sem iskren, ko sem nad nečem navdušen, to pokažem oziroma povem, zato tudi v tem primeru ne bo drugače. S telefoni, ki jih uporabljam zadnja leta se "slabe" večerne oziroma nočne fotke praktično ne zgodijo, ravno obratno - vedno raje fotografiram v delih dneva, ko svetloba za marsikoga ni popolna, meni pa ravno v tem času uspevajo najbolj dramatične, barvne, kontrastne in žive podobe mestnih ambientov.

Pogosto pomislim oziroma razmišljam, da so običajno v mestih in na podeželju večeri ter noči precej živahnejše kot dnevi, ampak fotografije vsega tega ne zmorejo prikazati, kakšna škoda...

Dolgo časa že uporabljate Huaweieve telefone. Kaj vas je pri njih prepričalo?

Vedno me najbolj zanima inovativna fotografija in preseganje meja tehničnih zmogljivosti fotoaparata, kar seveda omogoča posnetke, ki so blizu realističnih pogledov na naravo, ki zajemajo vse zakone fizike in optike, takrat postane fotografija subtilna in bolj resnična od realnosti. Sedaj lahko rečem, da sem imel dober instinkt ali pa srečo, da je bil moj prvi pametni telefon Huawei P20 Pro tak, ki je lahko sledil mojim željam. Ostalo je zgodovina oziroma nestrpno čakanje na novejšo verzijo Huawei telefona serije P in z njim nova presenečenja ob uporabi.

Sedaj imate tudi najnovejši model P60 Pro, ki dviguje letvico mobilne fotografije še stopničko više. Kakšna je vaša izkušnja z njim.

Huawei P60 Pro z visoko zmogljivo kamero in z vrhunskimi načini ročnih ali samodejnih nastavitev nudi uporabniku edinstveno pomoč, s katero bo vsak posnetek ne glede na vremenske razmere popoln. Fotografiranje v različnih vremenskih razmerah in v različnih obdobjih dneva pomaga k pripravi popolne zgodbe o povezanosti stavbe ali ulice z okoljem, kjer se nahajajo. Če osnovna kompozicija slike ne zagotavlja željenega efekta, si lahko pomagamo z dodatki kot so odsevi, fotografiranje skozi steklene površine z različnimi teksturami, itd. Izbor dramatične osvetlitve s sencami in barvnim kontrastom doda posnetku globino in osredotočenost na detajl, ki ga s fotografijo želimo izpostaviti. Pri vseh zgoraj naštetih fotografskih trikih je Huawei P60 Pro najboljša izbira.

Z nekaj enostavnimi nasveti za dobro urbano fotografijo se s Huawei P60 Pro in seveda z vajo, raziskovanjem ter predvsem užitkom ob uporabi le-tega naredi posnetek, ki te vedno pusti odprtih ust!

Huawei P60 Pro si je pridobil tudi 1. mesto in najboljšo oceno na renomirani lestvici DXOMARK. Je ta po vašem mnenju upravičena?

Kontrast z lepimi in živimi barvami v vseh svetlobnih pogojih, hitro in natančno samodejno ostrenje, globinska ostrina, učinek zameglitve, nadrealna nočna fotografija, vrhunski zoom itd. so nekatere lastnosti, ki sem jih v kratkem času preizkusil, zato me seveda ne preseneča, da je Huawei P60 Pro okronan za novega kralja mobilne fotografije na renomirani lestvici DXOMARK in da je boljši kot so bili vsi ostali doslej.

Kot uporabniku mi je bilo hitro jasno, da me bo novi telefon serije P testiral ali bom zadovoljen s kvaliteto fotografij, ki mi jih nudi pri izbiri "težjih" pogojev in izvirnosti fotografiranja oziroma ali mu bom lahko sledil - in vedno ima pripravljen "odgovor", ki me "sezuje".

Do sedaj sem imel priložnost testirati kamere kar nekaj telefonov, pa lahko rečem, da sta bila le dva izmed njih tista, ki sta naredila revolucijo oziroma sta odskočila od konkurence, kar se mobilne fotografije tiče in sicer prvi je bil Huawei P30 Pro in zdaj Huawei P60 Pro.

Priporočam!

Kako vas je novi Huawei P60 Pro v fotografskem smislu najbolj prepričal?

Fotografiranje arhitekture pri zahtevnejših pogledih je z ultra širokokotnim objektivom zelo dobra izbira. Ozke ulice, bližina objektov ali panoramski zajem fotografije tudi ob nepopolni točki gledanja izpadejo tako prepričljivo, da je potrebno večkrat preveriti ali gre pri dejanski situaciji in fotografiji za eno in isto stvar. Moji nasveti pri objavah na instagram profilu so velikokrat deležni pozitivnih komentarjev sledilcev. Ideje, kako narediti dobro fotografijo niso namenjene zgolj izboljšanju vizualne moči fotografije, temveč tudi pripravi zgodbe, ki jo s fotografijo želiš povedati. Novi Huawei P60 Pro je tako postal moj najboljši asistent do sedaj, nima slabega dne, vedno dela na 100%, s svojimi zmogljivostmi pa me nemalokrat preseneti s tem, da fotografija izpade bolj čarobna kot dejanski pogled je.

Zelo ljubi so vam detajli. Vendar jih je v mestih včasih zelo težko ujeti v objektiv, saj so včasih precej oddaljeni na zgornjih delih stavb. Kako si pomagate pri fotografiranju pisanih mestnih vzorcev, ki krasijo stavbe?

Detajl urbanega prostora je lahko celo bolj pomemben kot celotna stavba ali ulica. Velikokrat imaš pri opažanju prostora občutek, da te nekaj moti ali zastira pogled. Spreten fotograf bo mogoče ta isti detajl vključil v kompozicijo, pridobil globino slike in z njo fotografiji dodal večjo dinamiko. Z vrhunskim zoom-om pri najnovejšem Huawei P60 Pro je fotografiranje na tak način izjemno zabavno in rezultati so dih jemajoči. Stavbe vsebujejo ogromno majhnih podrobnosti, ki jih z neverjetno zmogljivo telefoto kamero P60pro lahko izpostavimo in dodatno nadgradimo kompozicijo fotografije.

Kaj pa pri nočni fotografiji? Vas je P60 Pro prepričal?

Za fotografiranje v slabših vremenskih ali svetlobnih pogojih telefon dokaže, da je v tem segmentu trenutno v svetovnem vrhu. Nočni način nudi ogromno možnosti za fotografiranje v "slabi" svetlobi. Ko s preprostim dotikom ekrana na del fotografije izbereš željeno osvetljenost in jasnost posnetka, ga nočni način nadgradi do popolnosti. Pri tem se ohranijo vsi detajli, temnejši in/ali svetlejši deli pa se povežejo v celotno homogeno fotografijo. Stabilizacija fotografije je z omenjenim aparatom in omenjenim načinom fotografiranja tako dobra, da uporaba stativa ni potrebna. Uporaba polarizirajočih filtrov je pri fotografiranju z novim Huawei P60 Pro izpopolnjena do potankosti, zato dodani kontrast in nasičenost barv naredita sliko iz navidezno "mrtve" še kako naravno in živahno.

Uporabljate kakšne posebne aplikacije za obdelavo fotografij?

Fotografija in obdelava fotografij sta mi še vedno v prvi vrsti sprostitev, da svoj profesionalni um začasno premaknem in naredim prostor alternativi, seveda sta obe fazi med sabo povezani. Vsak fotograf za željeni izgled fotografije uporablja aplikacije, s katerimi želi doseči dodaten efekt, ki ga sicer s fotografijo ne more. Tudi sam sem seveda med njimi, vendar opažam, da se z vsako novo serijo telefonov ta uporaba precej zmanjšuje, saj imajo kamere vedno več možnosti in nastavitev fotografije, ki ob spretni uporabi nadomestijo uporabo dodatnih obdelav.

Pri uporabi zadnjih nekaj serij Huawei telefonov se vsakodnevno srečujem z vprašanji, če je res tako drugače pri uporabi aplikacij oziroma kako se dostopa do njih. Vsa ta vprašanja so seveda na mestu, moj odgovor pa je vedno isti in sicer telefon sam ti omogoča vse in še več, tudi aplikacije so dostopne, vključno z aplikacijami za obdelavo fotografij.

Tovrstna zabava je postala moj hobi in posledica tega je, da sem od tega trenutka postal veliko bolj kritičen do svojega dela, saj sem spoznal, da lahko objava na družbenih omrežjih (instagram) vpliva na razpoloženje in dobre vibracije mnogih ljudi. Ta nevidna energija me vedno bolj žene naprej.

Dotaknimo se še dizajna najnovejšega Pro v podobi biserne matice? Zasnovan je tako, da je vsak primerek P60 Pro edinstven. Se vam dizajn dopade?

Kot "vizualnemu" človeku mi je poleg vrhunske kamere seveda izgled naprave zelo pomemben in ta pametni telefon ima edinstveno zasnovo z unikatno biserno teksturo na hrbtni strani, ki vsakega lastnika naredi posebnega.

Eleganca je dodana vrednost, ki naredi lastnika ponosnega, tudi pri meni je tako, zato poskrbim, da je z odlično fotografijo telefon občudovan tako z zadnje kot s sprednje strani.

Kakšni so vaši načrti za poletje? Se nameravate podati na kakšen slikovit izlet?

Potovanja so za vse nas zelo pomembna tako za povezovanje kot za ustvarjalnost! Moja družina na počitnicah in izletih ne živi v resortih, radi imamo aktiven dopust odkrivamo in uživamo v neturističnih krajih, ki imajo določeno kvaliteto. Najboljši hoteli po celem svetu ponujajo praktično enake ugodnosti turistu, mi pa ne želimo biti to - mi odkrivamo mesta, vasi, kulinariko, umetnost, ki pa so na različnih krajih sveta popolnoma drugačni.

Poletje bomo zopet preživeli na Siciliji, ki je ena najbolj vznemirljivih popotniških destinacij v Sredozemlju. Dopust na Siciliji je poln veličastnih kontrastov, predvsem pa je Sicilija "la dolce vita"! Večina nas počitnice na Siciliji povezuje s soncem, plažami, okusno hrano, vendar sicilsko podnebje, zgodovina in čudovita mesta zlahka opravičijo najbolj optimistična pričakovanja.

Sicilija je Italija, ampak ni! Vsi potrebujemo nova doživetja v svežih krajih, zato če zdaj ne morete potovati ali moja izbira ni za vas, pojdite nekam, ki je edinstven za vas, nekam, kjer še niste bili, kolikor si lahko privoščite.

Imate kakšen dober nasvet za nadobudne fotografe, katerih orodje je primarno pametni telefon?

S fotografijo poskusite opazovalca povabiti na ogled mesta ali pa mu samo polepšati dan, bodite inovativni pri izbiri lokacije, pomislite, kako bi z drugačnim pogledom ali uporabo dodatnega predmeta dosegli magičen efekt itd. Pogled na stvari z drugega zornega kota, kot ga pogosto uporabljate, lahko popolnoma spremeni način dojemanja urbanega življenja, enako velja za mesta.

Prepričan sem, da lahko vsakdo z malo vaje ustvari sliko, ki jo bo s ponosom delil na kateremkoli kanalu na družbenih omrežjih ali pa jo kot stara šola natisnil na večji format in jo obesil na steno v stanovanju.

Kot "vizualni umetnik" vem, da je slika s svojim pomenom enaka na vseh koncih sveta, zato je "ta beseda" najbolj razumljiva v vseh tujih jezikih, toda ne pozabite, da mora fotograf vedno nekaj prepustiti domišljiji!

Idejo ustvarite vi, ostalo za vas naredi Huawei P60 Pro.