O-STA

Europark bo poln barv, glasbe, plesa in veselja

V Mariboru že vse diši po poletju. Trgi so se prelevili v odre, pisana reka obiskovalcev pa je preplavila mestne ulice. Festival Lent je v štajersko prestolnico pripeljal umetnike z vsega sveta, Maribor pa je postal prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur. Festival ponosno podpira tudi mariborski Europark, ki bo v živahnih barvah, glasbi, plesu in nasmejanih obrazih zaživel v petek, 30. junija, ko bo velika povorka folklornih skupin, ki nastopajo na mariborskem Folkartu, že tradicionalno obiskala največje nakupovalno središče severovzhodne Slovenije.

V mesto, ki diha, utripa in živi

Zgodba Festivala Lent, ki se to leto odvija med 23. junijem in 1. julijem, je zgodba večerov, ki dišijo po poletju in vabijo v družbo, ven pod zvezdno nebo, med pisane luči, zvoke in ritme. Nekateri mu pravijo kar festival legend in novih priložnosti, ki bo tudi letos obiskovalcem ponudil številne prireditve na področju glasbe, folklore in plesa, gledališča in drugih. Festivala se lahko veselijo tudi najmlajši - v času festivala bo znova potekal Art kamp, pa tudi številne otroške predstave in glasbeni program. Festival Lent ponosno podpira mariborski Europark, katerega poslanstvo je sodelovanje z lokalno skupnostjo in podpiranje projektov, ki pozitivno vplivajo na prebivalce Maribora. V ta namen so obiskovalcem festivala do prve sobote julija omogočili brezplačno parkiranje v garažni hiši vse do 2. ure zjutraj.

Barvit folklorni utrip širnega sveta

Mariborski mednarodni folklorni festival Folkart, ki je leta 1989 postavil temelje Festivala Lent, je največji slovenski festival ljudske tradicije in eden izmed evropskih "velikih pet", poznajo pa ga tudi po celem svetu. Vsako leto ponudi prave bisere svetovne tradicijske nesnovne umetnosti, ki jo lahko Mariborčani spremljajo dobesedno na domačem dvorišču. To leto bodo lahko obiskovalci Europarka na zadnji petek v juniju ob 11.30prisluhnili ansamblu Trakia iz Bolgarije, dežele vrtnic in pravljic, mladi skupini Šotyš iz Češke, dežele z izjemno zgodovino kulture, znanosti in umetnosti, prvič pa bo na slovenski festivalski oder stopila tudi skupina Tegal Art House Fundation iz Indonezije, dežele nasmehov, templjev, vulkanov in države z več kot 17.000 otoki. Kitajsko bo letos predstavila tradicijska skupina konservatorija iz mesta Hangzhou iz province Zhejiang, Srbijo pa bodo zastopali Beograjčani z akademsko folklorno skupino Španac. Popotovanje po svetu bo zaokrožila atraktivna skupina bobnarjev Ikiyago Legacy iz Burundija.

Živahen poletni utrip v Europarku

V največjem mariborskem nakupovalnem središču tudi za to poletje pripravljajo kopico družabnih in kulturnih dogodkov, ki bodo poskrbeli za sprostitev in zabavna doživetja po opravljenih nakupih. Najmlajši se bodo lahko že to soboto, 1. julija, ob 11. uri, v nadstropju pred gostinskim lokalom Ginger udeležili animacijske predstave Gusar Tone v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc. Na predstavi bodo otroci spoznali, da se gusar nikogar ne boji in je za zaklad pripravljen storiti skoraj vse. Vabljeni na nepozabno poletje v Europark!