O-STA

Mestna občina Celje po znanje na eno najpomembnejših svetovnih konferenc za trajnostna mesta

Celje, 27. junij 2023 - Ekipa Mestne občine Celje se je nedavno vrnila iz Stuttgarta, kjer se je udeležila prestižnega dogodka Urban Future, ene najpomembnejših svetovnih konferenc za trajnostna mesta. Konferenca, ki je potekala pod geslom #CityChangers, je ponudila edinstveno priložnost za izmenjavo izkušenj in idej z vodilnimi strokovnjaki, politiki in podjetniki iz področij urbanizma, trajnostnega razvoja in inovacij.

Urban Future je vodilna konferenca za trajnostna mesta, kjer se vsako leto zberejo strokovnjaki iz vsega sveta, da si izmenjajo izkušnje in ideje na poti preobrazbe v bolj trajnostna, odporna in uspešna mesta. Letošnja konferenca je potekala v Stuttgartu, udeležilo pa se jo je preko 2000 udeležencev iz 71 držav - med drugim tudi ekipa Mestne občine Celje.

Udeleženci konference so lahko prisluhnili izjemnim govorcem, ki so delili svoje navdihujoče poglede na preobrazbo mest v bolj trajnostna, odporna in uspešna okolja. Med njimi so bili denimo kanadski urbanist Gil Penalosa, svetovno priznan strokovnjak za oblikovanje mest, ki spodbujajo trajnostno mobilnost, dostopnost in kakovost življenja, župan Reykjavika Dagur Bergþóruson Eggertsson, direktorica Evropske zelene prestolnice 2023 Krista Kampus iz Talina ter predsednik uprave skupine Mercedes-Benz Ola Källenius.

Ključno sporočilo konference je bilo, da trajnost ni strošek, temveč naložba v prihodnost. Mesta imajo pomembno vlogo pri reševanju okoljskih izzivov in ustvarjanju priložnosti za vse. Vodenje projektov, zmanjševanje emisij, določanje mobilnosti, inovacije za preobrazbo, razogljičenje grajenega okolja, ponovno odkrivanje mestnih središč in četrti, vključevanje in sodelovanje ter pridobivanje ključnih znanj so bili osrednji tematski sklopi konference, ki so iskali pot do ogljične nevtralnosti. Gre za zeleni dogovor, s katerim se je Evropska unija zavezala, da bo do leta 2050 prva celina, ki odstrani toliko izpustov CO2, kolikor jih proizvede.

Mestna občina Celje bo lahko iz konference črpala dragocene informacije in jih uporabila pri svojih prizadevanjih za trajnostni urbani razvoj. Poudarek bo na vključevanju občank in občanov in vseh drugih ključnih deležnikov v proces preobrazbe, saj je trajnostna preobrazba stvar kolektivne zavesti in kot takšna bistvenega pomena za ustvarjanje uspešnih in bolj zelenih mest.