O-STA

Mladinski center Velenje vsakodnevno prenaša znanje na mlade

Indikamp


"Naše poslanstvo je predvsem prenašanje znanja na mlade," je na zadnji seji Sveta Mestne občine Velenje povedal Janko Urbanc, direktor Mladinskega centra Velenje. Mladinski center Velenje ima prostore in projekte razpršene po vsem Velenju - pisarne, središče mladih in otrok, Mladinski hotel Velenje in študentski dom so na Efenkovi cesti, Multimedijski center Kunigunda pa se nahaja v stavbi Gaudeamus. So tudi upravljavec Pekarne idej in Hiše bendov v Starem Velenju, Letnega kina pri Škalskem jezeru in Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac v Rdeči dvorani Velenje.

Med največje projekte štejejo delovanje Mladinskega kulturnega kluba eMCe plac skupaj z Zavodom eMCe plac in Šaleškim študentskim klubom, ki deluje na vključevanju mladih, na neformalnem izobraževanju ter pridobivanju kompetenc. Mladi soustvarjajo tako zunanjo podobo kot programsko shemo, sodelujejo pri načrtovanju in izvedbi dogodkov in projektov ter opravljajo najrazličnejša druga dela, kot so tehnična opravila, lučna tehnika, gostinstvo, čiščenje, galerijska dejavnost, promocijske aktivnosti, fotografiranje, prodaja kart, grafično oblikovanje ipd. Eden pomembnejših socialnih programov, kamor so vključeni, je eMCe plac ozavešča, ki mlade informira glede različnih odvisnosti in njihovih posledic, zadnja odmevnejša kampanja pa je bila "Ka si skos na telefonu?". Središče mladih in otrok, namenjeno osnovnošolski in srednješolski mladini, ima svoje prostore na Efenkovi cesti in deluje vsako popoldne od ponedeljka do četrtka. V lanskem letu so izvedli 150 izobraževanj za mlade in nudili 120 ur učne pomoči.

Moj klub deluje trikrat na teden in nudi varen, zaupen prostor za pogovore za mlade in druge generacije, ki imajo različne težave v duševnem zdravju. Imajo 30 rednih uporabnikov, ki se srečanj udeležujejo dnevno, izvedli pa so tudi 40 delavnic.

Udarnik MC Velenje je zelo uspešna prostovoljna skupina, lani so opravili več kot 4 tisoč ur pomoči, izvajajo tudi prevoze Kamerat. Aktivni so bili pri zbiranju pomoči za Ukrajino, vodijo pa tudi posredovalnico tehnične opreme, kjer posamezniki darujejo še delujoče gospodinjske aparate, ki jih podarijo socialno šibkim, nudijo fizično pomoč pri selitvah, urejanju okolja in družabništvo. Udarniki sodelujejo tudi pri izvedbi Indikampa. Gre za otroški tabor v Letnem kinu, ki poteka vsako leto poleti, otrok pa je več kot 100.

Projekt 𝗸??𝗼??𝗻??𝗦?? ≡ 𝗣??𝗔??𝗥??𝗞??, platforma za sodobno raziskovalno umetnost na področju izobraževanja, je še eden večjih projektov, s katerim se v Mladinskem centru kot partnerji v konzorciju ukvarjajo že tri leta. Nedavno je projekt prejel častno omembo na tekmovanju za nagrado Ars Electronica Award for Digital Humanity, ki ga Ars Electronica prireja v sodelovanju z avstrijskim zunanjim ministrstvom. "Poleg izjemno prepričljive kakovosti in izvirnosti je 𝗸??𝗼??𝗻??𝗦?? ≡ 𝗣??𝗔??𝗥??𝗞?? čudovit primer, kako raznoliko je mogoče interpretirati koncept 'digitalne človečnosti'. 𝗸??𝗼??𝗻??𝗦?? ≡ 𝗣??𝗔??𝗥??𝗞?? je konkretna ponudba za slovenski izobraževalni sistem, ki se osredotoča na mlade in ponuja prostor za izvirne, nepričakovane, nenavadne in navdihujoče poglede na sedanjost in možno prihodnost," je strokovna žirija utemeljila častno omembo.

V letu 2021 je Mladinski center Velenje prevzel v upravljanje Pekarno idej v Starem Velenju, kjer se nahaja pet umetniških ateljejev, pisarna za urbano prenovo in nov gostinski lokal. V upravljanju pa imajo tudi tudi tonsko in lučno tehniko na Visti.

Javni zavod Mladinski center Velenje, kultura in izobraževanje, deluje kot logistično in funkcionalno središče za mlade na področju razvoja, informiranja, izobraževanja in sociale, kulturnih dejavnosti, razvedrila in družbenega vključevanja mladih. Uporabljajo metode mladinskega dela, ki se dopolnjujejo z različnimi oblikami neformalnega izobraževanja. Mladinski center Velenje spodbuja dejavnosti, ki z minimalnimi denarnimi vložki rojevajo nove projekte, katerih ustvarjalci so mladi. Spodbuja angažiranje mladih brezposelnih k vključevanju v projekte ter spodbuja njihovo šolanje in razvijanje poslovnih priložnosti.

Zavod Mladinski center Velenje je lani za delovanje od ustanovitelja, Mestne občine Velenje, prejel 60,5 % prihodkov oziroma 792 tisoč evrov, ostale prihodke pa so prejeli iz evropskih in državnih razpisov ter od prodaje blaga in storitev na trgu.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje