O-STA

MOK UP FHŠ podelila priznanje za izvedbo poletnih tečajev slovenskega jezika

V ponedeljek smo ob 18. uri v Pretorski palači otvorili že 30. Poletne tečaje slovenskega jezika "Halo, tukaj slovenski Mediteran!", za kar smo od Mestne občine Koper prejeli posebno priznanje.

Poletni tečaji so namenjeni vsem, ki se želijo učiti slovenskega jezika iz osebnih, poslovnih, študijskih in podobnih razlogov, primerni so tudi za slovenske izseljence in njihove otroke ter zamejce, ki želijo razširiti in izpopolniti sporazumevalno zmožnost v slovenskem jeziku.

Letošnji tečaji so v znamenju okroglih številk: na 30. Poletne tečaje je prišlo 50 tečajnikov iz kar 20 držav: Italije, Avstrije, Rusije, Srbije, Nemčije, Švice, Avstralije, Severne Makedonije, Madžarske, Češke, Urugvaja, Slovaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Argentine, Ukrajine, Anglije, Mehike, Poljske in Egipta.

Tečajniki so razdeljeni v 4 skupine. Začetno skupino poučuje Saša Šušteršič, Tamara Kemper in Nika Pavletić poučujeta nadaljevalni skupini, Boštjan Debelak pa poučuje izpopolnjevalno skupino. Veseli smo, da so vse tri lektorice tudi naše diplomantke.

Po slavnostni otvoritvi, ko so tečajnike pozdravili Vesna Humar, državna sekretarka Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu; Jasna Softić, podžupanja MOK; prof. dr. Irena Lazar, dekanja UP FHŠ; prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper; prof. dr. Vesna Mikolič, vodja Inštituta za jezikoslovne študije ZRS Koper in idejna vodja tečajev; doc. dr. Klara Šumenjak, vodja Centra za slovenski jezik in kulturo UP FHŠ, smo druženje sproščeno zaključili ob prigrizku, ki so nam ga pripravili na OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Slavnostno otvoritev sta s svojima pesmima popestrila tudi Drago Mislej - Mef in Marino Kranjac, ki sta tečajnike popeljala v svet slovenske (istrske) glasbe.

Poletne tečaje organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, s finančno podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in podporo Mestne občine Koper ter OŠ Oskarja Kovačiča Škofije.

Povezava: https://fhs.upr.si/mok-up-fhs-podelila-priznanje-za-izvedbo-poletnih-tecajev-slovenskega-jezika/