O-STA

Pridni, vneti, vedoželjni - počitniško delo mladih v Mestni občini Celje

Celje, 12. julij 2023 - "Mladi so zelo prizadevni, z veseljem izvršujejo različna opravila, so vedoželjni, spoznavajo nove ljudi in se lepo vključujejo v novo okolje." Takšna poročila prihajajo s terena ob letošnjem počitniškem delu za dijake in študente, ki ga je Mestna občina Celje pripravila v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom (MCC), Poklicno gasilsko enoto, javnima podjetjema Zelenice in Energetika Celje ter javnim zavodom Desetka. Mlade, ki opravljajo počitniško delo v Zelenicah, je včeraj obiskal župan Matija Kovač.

Kot so nam povedali v MCC, kjer so krovno zbirali prijave, bo v juliju in avgustu v vseh razpisanih terminih počitniško delo opravljalo skupaj 42 mladih, med njimi je največ dijakov. Ta teden jih je na počitniškem delu deset.

Največ dijakov, 37, bo delalo v javnem podjetju Zelenice. "Mladi pomagajo pri urejanju javnih poti, vzdrževanju javne opreme in zelenih površin. Zelo so pridni in delavni in z njimi nimamo nobenih težav," je povedal Jože Krulec, direktor javnega podjetja Zelenice.

Skupino dijakov, ki je urejala zelene in zunanje površine ob Šmartinskem jezeru, je včeraj obiskal župan Matija Kovač.

V Poklicni gasilski enoti Celje sta trenutno na počitniškem delu dijakinja in študentka, ki opravljata različna dela, med drugim čistita prostore enote, okolico in avto park, pomagata pri skrbi za čebelnjak in pri predstavitvi poklicne gasilske enote ob obisku otrok iz različnih vrtcev in ustanov. "Z njunim delom smo zelo zadovoljni, saj se vseh nalog lotita z veseljem in jih skrbno opravita," je povedala Špela Pečovnik, koordinatorka za usposabljanje in načrtovanje pri PGE Celje. Prihodnji teden bodo v PGE Celje sprejeli še dva dijaka.

Dijakom, ki opravljajo počitniško delo, gasilci ob tem predstavljajo svoj poklic, dispečerski center, vozila in servisne dejavnosti.

"Na poziv MCC za sodelovanje pri organizaciji počitniškega dela za mlade smo se z veseljem odzvali, saj smo mnenja, da je dobro mlade vključevati v različne dejavnosti ter jih naučiti vsakdanjega dela," je še dodala sogovornica iz PGE Celje.

V javnem zavodu Desetka, ki opravlja finančno-računovodske in svetovalne storitve za zavode, bo počitniško delo opravljala ena študentka.

Nekaj dijakov in študentov je na počitniškem delu tudi na Mestni občini Celje.