O-STA

Odbor za pomoč našim občankam in občanom lani pomagal 15-krat


V Mestni občini Velenje smo znani po tem, da sodelujemo in pomagamo tistim, ki pomoč potrebujejo. Že od 2009 deluje pri nas Odbor za pomoč občankam in občanom Mestne občine Velenje, ki skrbi za pomoč posameznikom in družinam v Mestni občini Velenje. Lani je odbor obravnaval šestnajst vlog za pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom ter petnajstim vlagateljem tudi pomagal. Letos je na odbor prispelo že 15 prošenj, od katerih smo jih odobrili 10. Skupaj je bilo namenjenih 8.230 evrov.

Odbor se je lani zaradi finančnih in socialnih stisk občanov sestal devetkrat in obravnaval šestnajst vlog za pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom. Petnajstim vlagateljem je bila pomoč odobrena. Za pomoč družini zaradi požara smo skupaj z občani zbrali nekaj več kot 15 tisoč evrov. Sredstva smo namenili tudi organizacijam: Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje za letovanje otrok na morju in novo opremo, Varstveno delovnemu centru SAŠA za novo opremo, Plavalnemu klubu Velenje za nakup novega športnega rekvizita, Domu za varstvo odraslih Velenje za pomoč starejšim v stiski, Ustanovi Radio 1 za namen dobrodelne akcije Deželak Junak 2022 in Društvu distrofikov Slovenije.

V letu 2022 se je na podračunu za dobrodelne namene Mestne občine Velenje zbralo 24.856,01 evra. Sredstva v višini 4.850,35 evra so prejeli kot donacije fizičnih oseb, sredstva v višini 20.000 evrov kot donacijo Mestne občine Velenje. Ob zaključku lanskega leta je bilo stanje na podračunu za dobrodelne namene 11.940,88 evra.

Hkrati z odborom je bila 2009 ustanovljena Delovna skupina za ugotavljanje upravičenosti do pomoči s podračuna za dobrodelne namene Mestne Občine Velenje, katere naloga je priprava predlogov za dodelitev pomoči v skladu s Pravilnikom o dodeljevanju denarnih pomoči s podračuna za dobrodelne namene Mestne občine Velenje. Naloga odbora je, da po pregledu predlogov delovne skupine sprejme končno odločitev o tem, kdo je upravičen do sredstev.

Predsednik odbora je predsednik Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje Drago Kolar. Člani odbora so: predsednica Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje Bojana Špegel, predsednica Društva za boj proti raku Velenje Branka Drk, članica Društva šaleških likovnikov Viktorija Meh, direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny, nekdanji član Društva humoristov Velenje Bojan Petrej, vodja Župnijske Karitas Velenje Jelka Borovnik, predsednik Rdečega križa Slovenije OZ Velenje Jože Kožar, predstavnica Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška, Enota Velenje Aleksandra Švenda, pomočnica direktorice Zdravstvenega doma Velenje Tanja Kontič, vodja Urada za javne finance in splošne zadeve Mestne občine Velenje Amra Kadrič in svetovalka Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje Tea Pantner.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje