O-STA

Rdeči križ Slovenije se je intenzivno vključil pomagati prizadetim v poplavah

Poplava v Mozirju. Foto RKS - OZ Mozirje.

Ljubljana, 4. avgust 2023 - Rdeči križ Slovenije (RKS) je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji ravno tako močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami Civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč.

RKS je že aktiviral Nastanitveno enoto Ljubljana, ki je vključena v pomoč v Nastanitvenem centru v Zalogu, pomagali pa so tudi pri takojšnji zagotovitvi 30 prehranskih paketov, ki jih bomo - skupaj z dvema paletama vode, zaradi današnje neprevoznosti cest lahko najprej v soboto zjutraj za potrebe oskrbe evakuiranega prebivalstva dostavili na štab Civilne zaščite Kamnik. Ostali pripadniki RKS še ostajajo v pripravljenosti, seveda pa je potrebno izpostaviti, da se na področju severne Primorske, Gorenjske ter Koroške tamkajšnja območna združenja borijo s strašno vodno ujmo in posledicami neurij, ki so področja prizadela v preteklih dveh tednih.

Matic Slapšak iz RKS je sporočil, da so jim iz Rdečega križa Hrvaške nemudoma ponudili pomoč in k nam nocoj dostavili kamion ustekleničene pitne vode, ki jo bomo v naslednjih dneh dostavili na področja, kjer je preskrba s pitno vodo motena oz. otežena. V pomoč pri oskrbi prebivalstva, ki je dobesedno odrezano od sveta na področju Koroške, Rdeči križ Avstrije na pomoč pošilja 6 ekip z reševalnimi vozili, v stanju polne pripravljenosti pa so tudi naše lastne ekipe bolničarjev.

Na Zvezi združenj Rdečega križa Slovenije smo vzpostavili tudi koordinacijsko skupino, ki jena elektronski naslov ops.rks@rks.si dosegljiva 24 ur na dan.

V kolikor želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite z SMS-om s ključno besedo UJMA 5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na naš TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X,koda namena: CHAR.