O-STA

Ameriški sindikati napadajo ING Group zaradi podpore Gamma Holdingu, ki poskuša uničiti sindikat v Arkansasu

Pittsburg - (BUSINESS WIRE)-20.julij, 2006- Združenje sindikatov AFL-CIO in jeklarski sindikat United Steelworkers (USW) iz ZDA sta nizozemski bančni koncern ING Group (NYSE:ING) pozvala, naj pomaga pri reševanju delavskega spora med USW in proizvajalcem sintetičnih in kovinskih tkanin National Wire Fabric (NWF), hčerinskim podjetjem Gamma Holdinga. USW tudi skupaj z nizozemskim združenjem sindikatov FNV Bondgenoten pripravlja kampanjo, ki naj bi končala ta enoletni spor. ING sindikatom zaenkrat še ni odgovoril.

ING Group je s 26,19% največji delničar Gamma Holdinga. Aris Wateler iz ING Parcoma je član Gamminega nadzornega sveta. ING upravlja z več kot 75 milijoni dolarjev v pokojninskih skladih, vključno z državnimi in sindikalnimi, kjer so v nadzornih odborih tudi člani sindikata.

�"ING, ki ima večinski delež v Gammi, bi rad upravljal s pokojninskimi računi članov sindikata, pri tem pa ne želi ukrepati in zagotoviti spoštovanje niti najbolj osnovnih sindikalnih pravic," je povedal predsednik USW Leo W. Gerard.

Odkar je Gamma Holding leta 2001 prevzel NWF, je slednji začel z agresivno konfrontacijo z delavskimi predstavniki. V odgovor na to člani lokalne USW 1671 v tovarni NWF v Star Cityju v Arkansasu stavkajo že od 23. julija 2005. To je najdaljša stavka v zgodovini Arkansasa.

NWF je najel stalne nadomestne delavce, da bi uničil sindikat, kar je neposredna kršitev konvencije o pravici do združevanja Mednarodne organizacije za delo in je v nasprotju z uradno usmeritvijo Gamma Holdinga. USW je vložil uradno pritožbo proti Gamma Holdingu pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj in pri ameriškem Narodnem odboru za odnose med delavci in delodajalci.

Sekretar in blagajnik AFL-CIO Richard Trumka je Michelu Tilmantu, generalnemu direktorju ING Group, napisal, da je namen vedenja NWF �"zaposlenim odreči prednosti sindikalnega zastopstva" in da �"bi morala ING Group spodbujati Gamma Holding, naj v NWF, svojem hčerinskem podjetju, uveljavi odgovoren odnos do delavcev."

USW namerava še naprej opozarjati ostale sindikate v ZDA in po svetu o do delavcev sovražnem obnašanju NWF in Gamme, ki ju podpira ING.

United Steelworkers USA:

Shawn Gilchrist,

412-562-6968

or

Netherlands/Europe

Henk Walravens,

(31) 40 292 6926