O-STA

Najboljši slovenski orači se bodo prvič pomerili na Notranjskem

Foto: Rok Horvat/ZOTKS

Ljubljana, 4. september 2023 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) bo v soorganizaciji z Gradom Prestranek d.d., Občino Postojna, KGZS - KGZ Nova Gorica in Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, organizirala že 66. državno tekmovanje oračev Slovenije in 28. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Državni tekmovanji bosta potekali v petek in soboto, 8. in 9. septembra 2023, prvič v vseh teh letih na Notranjskem v Prestranku na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek.

Najboljši slovenski orači ter dijaki in študenti se bodo tudi letos pomerili v oranju strnišča in ledine, ženske pa v spretnostni vožnji s traktorjem. Na prizorišču se bo oba dneva odvijal tudi pester spremljevalni program in predstavitve raznih društev na stojnicah. Najboljša dva orača, po eden iz vsake kategorije (plug krajnik in obračalni plug), se bosta naslednje leto udeležila svetovnega tekmovanja v oranju v Estoniji.

Svečano odprtje tekmovanja bo v petek, 8. septembra, ob 11.30, svečana razglasitev rezultatov pa v soboto, 9. septembra, ob 16.30. Obe svečanosti bosta potekali na gradu Prestranek.

Vljudno vabljeni na svečano odprtje in razglasitev rezultatov ter na ogled obeh tekmovanj in obisk spremljevalnih prireditev. Pokroviteljica vseh dogodkov je gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na spodnjem e-naslovu in telefonski številki.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, 1000 Ljubljana

E-naslov in telefon: irena.lipar@zotks.si; 01/25 21 543