O-STA

Bron na mednarodni računalniški olimpijadi

Ljubljana, 5. september 2023 - Na Madžarskem v Szegedu se je z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 35. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2023), ki je potekala med 28. avgustom in 4. septembrom. Član slovenske ekipe štirih dijakov Jakob Žorž je v konkurenci 360 dijakov iz 90 držav osvojil bronasto odličje.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve v Szegedu zastopali Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) in Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V tednu olimpijade so imeli mladi programerji s celega sveta dva dni tekmovalna, kjer so programirali po pet ur. Na koncu sta, tako kot lani, največ znanja pokazala kitajska programerja.

Ekipo sta na Madžarskem spremljala mentorja in člana komisije ZOTKS, Simon Weiss in dr. Darko Pevec.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Mija Kordež in Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si aljosa.seljak@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75 031/660 378