O-STA

Vabilo na seminar NIB dr. Arijane Filipić: "Inaktivacija virusov v vodi z unikatno tehnologijo, ki združuje hladno plazmo in hidrodinamsko kavitacijo"

VABILO

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja, za izvolitev v znanstveno raziskovalni naziv znanstveni sodelavec:

"Inaktivacija virusov v vodi z unikatno tehnologijo, ki združuje hladno plazmo in hidrodinamsko kavitacijo"

ki ga bo predstavila

dr. Arijana Filipić.

Seminar bo v ponedeljek, 18. septembra 2023, ob 14.30.

Potekal bo v živo v predavalnici B5 Biološkega središča,

Večna pot 111, 1000 Ljubljana in preko Webex povezave:

Povezava: https://nib-si.webex.com/nib-si/j.php?MTID=m23ea3784fbf5b89eb6947f7ab0f55e53

(Meeting ID: 2734 489 0238; Passcode: Q8iW33mQzBf)

Povzetek:

˝Pomanjkanje čiste vode je eden največjih problemov današnjega časa. Razlogov za to je več, vključno s pomanjkanjem ustreznih metod za čiščenje voda. Virusi predstavljajo vse večji problem med številnimi onesnaževalci, ki se prenašajo z vodo. Humani virusi vsako leto okužijo milijone posameznikov in predstavljajo veliko zdravstveno tveganje, medtem ko rastlinski virusi povzročajo velike izgube pridelka, zaradi česar lahko pride do pomanjkanja hrane in visokih finančnih izgub. Zaradi škodljive narave teh virusov je ključnega pomena, da jih uspešno inaktiviramo. Zato je bil glavni cilj naših raziskav izdelati edinstveno napravo, ki združuje hladno plazmo in hidrodinamsko kavitacijo (natančneje superkavitacijo) in raziskati, kako uspešno taka naprava inaktivira viruse v vodi. Poleg tega smo preučili mehanizme inaktivacije ter preverili morebitno toksičnost obdelane vode. Z napravo smo naenkrat obdelovali do pol litra vode, ki je vsebovala bakteriofag MS2, surogat humanih enteričnih virusov. Visoko virusno inaktivacijo (>5 log10 PFU/mL) smo dosegli po relativno kratkih časih obdelave (do 4 min). Pokazali smo tudi, da so imele ključno vlogo pri virusni inaktivaciji kratkožive reaktivne zvrsti plazme, ki so poškodovale virusno RNA. Poleg tega smo določili, da obdelana voda ni povzročila citotoksičnih sprememb v in vitro celičnem modelnem sistemu ali imela škodljivih učinkov na fiziologijo rastlin krompirja. Nova naprava, ki združuje hladno plazmo s superkavitacijo, tako predstavlja okolju prijazno tehnologijo za zagotavljanje varne vode brez virusov.˝

Vljudno vabljeni! Seminar bo potekal v slovenskem jeziku.

Dodatne informacije: dr. Arijana Filipić, arijana.filipic@nib.si.