O-STA

Priča smo izrazitemu pridnenemu morskemu vročinskemu valu

Piran, 14. september 2023 - Temperature morja na dnu Tržaškega zaliva so dosegle rekordne vrednosti. Znanstveniki z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo poročajo o alarmantnem pojavu, imenovanem "pridneni morski vročinski val".

Podobno kot na kopnem se vročinski valovi pojavljajo tudi v morju. O vročinskem valu govorimo, kadar temperatura močno preseže tipično temperaturo za tisto obdobje. Poročila z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo kažejo, da se je temperatura vode pri dnu Tržaškega zaliva (na globini 22 metrov) močno povečala, medtem ko so temperature na površini, čeprav višje od povprečja, bolj zmerno naraščale.

Grafi prikazujejo izmerjene dnevne temperature, kjer lahko opazimo, da smo trenutno priča vročinskemu valu II. do III. kategorije (od štirih), kar je primerljivo z izjemno vročimi poletji, kot smo ga npr. doživeli leta 2003. Vendar tokrat niso ogroženi ljudje in kopenski organizmi, temveč organizmi, ki prebivajo na dnu morja. Ti organizmi so pogosto pritrjeni in nimajo možnosti umika v bolj varna okolja.

"Trenutni pridneni morski vročinski val je daleč najmočnejši v obdobju od leta 2002, odkar na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo izvajamo kontinuirane meritve temperature na morskem dnu. Rekordna temperatura, ki je bila izmerjena, znaša kar 24,65°C," je povedal dr. Martin Vodopivec, raziskovalec Morske biološke postaje Piran NIB, dr. Borut Mavrič je nadaljeval: "Povišane pridnene temperature so lahko zelo stresne za organizme, ki živijo na morskem dnu, saj se ti večinoma ne morejo umakniti v hladnejše vode. Kakšne bodo posledice za ekosistem, zaenkrat še ne vemo. Predvsem takšni dogodki kažejo na potrebo po kontinuiranem monitoringu bentoških organizmov."

Poročilo, ki so ga pripravili raziskovalci, grafi so priloženi, kaže na nujnost ukrepov za zaščito morskega ekosistema pred podnebnimi spremembami. Znanstveniki pozivajo k nadaljnjemu spremljanju in raziskovanju tega izrednega pojava. Morski vročinski val v Tržaškem zalivu je opozorilni znak, da so podnebne spremembe resničnost, ki vpliva na naše okolje in življenje morskih prebivalcev.

Za več informacij o tem poročilu se obrnite na raziskovalca dr. Martina Vodopivca, tel. 059 23 29 36, e-mail: martin.vodopivec@nib.si ali dr. Boruta Mavriča, tel. 059 23 29 36, e-mail: borut.mavric@nib.si

ter obiščite spletno stran NIB: - https://www.nib.si/aktualno/novice/1787-pridneni-morski-vrocinski-val.