O-STA

Kaj vemo o žuželkah? Raziskovalci iz 6 držav delili dognanja o entomologiji

Skupinska fotografija udeležencev simpozija FOTO: SZK UP FAMNIT
Organizacijski odbor: Vladimir Ivović, Sara Zupan, Katja Adam, Tomi Trilar in Jure Jugovic (z leve proti desni) FOTO: SZK UP FAMNIT
Živa Fišer, predstojnica Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT FOTO: SZK UP FAMNIT

V Izoli je v prostorih objekta Livade 1.0 med 15. in 16. septembrom potekal 6. Slovenski entomološki simpozij z mednarodno udeležbo, ki je združil 63 udeležencev iz šestih držav - ob Sloveniji še iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nizozemske in Rusije.

Organizirali so ga entomologi Oddelka za biodiverziteto UP Famnit in Slovensko entomološko društvo Štefana Michiellija - znanstveno in strokovno združenje članov, ki se ukvarjajo z entomologijo, vedo o žuželkah. Na simpoziju so izmenjevali zanimiva dognanja, dosežke, rezultate in vizije z različnih področij entomologije: taksonomije in filogenije žuželk, gozdarske in agronomske entomologije, varstvene entomologije, diverzitete žuželk ter entomološke metodologije.

"Srečanje smo prvič organizirali entomologi Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT v sodelovanju s Slovenskim entomološkim društvom Štefana Michielija. Ob tej priložnosti se organizatorji iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje in čast ob predaji štafete. Iskrena hvala organizatorjem prejšnje izvedbe tega dogodka s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, prav tako članom strokovnega odbora za pomoč pri načrtovanju in izvedbi simpozija. Organizacija dogodka ne bi bila možna brez finančne podpore UP FAMNIT, za kar smo izjemno hvaležni. Hvala tudi vsem avtorjem, ki so s svojimi prispevki doprinesli pomemben del k oblikovanju vsebinske podobe simpozija," so povzeli organizatorji. Prav tako so napovedali naslednjo izvedbo simpozija, ki bo znova potekala na naši fakulteti: "Simpozij je odlična priložnost za srečanje s kolegi, izmenjavo mnenj, nadaljevanje obstoječih in sklepanje novih sodelovanj. Veselimo se, da bo naslednje srečanje, torej 7. slovenski entomološki simpozij z mednarodno udeležbo ponovno pri nas leta 2025."

Knjiga povzetkov, ki zajema tako objave kot posterje in druge vsebine, je izšla pri Založbi UP in je v elektronski obliki dostopna na povezavi.