O-STA

Vabilo na dogodek ob svetovnem dnevu raziskav raka s predavanjem in okroglo mizo - Z novimi tehnologijami do boljšega razumevanja in novih možnosti zdravljenja raka

Vabilo na dogodek ob svetovnem dnevu raziskav raka s predavanjem in okroglo mizo

V torek, 26. septembra 2023 bo ob 14. uri v predavalnici B5 Biološkega središča v Ljubljani predstavitev raziskav Nacionalnega inštituta za biologijo, ki ji bo sledil pogovor z uglednimi strokovnjaki, raziskovalci in zdravniki.

Dogodek in diskusija bosta predstavila novosti na področju raziskav raka in kakšne so možnosti prenosa le-teh do bolnikov v kliniko. Na okrogli mizi bomo predstavili poglede različnih deležnikov kot so raziskovalci, zdravniki in predstavniki onkoloških bolnikov ter poudarili pomen razumevanja bolezni - raka in potrebo po povezovanju med različnimi deležniki.

Program

14.00 - 14.05 Uvodni pozdrav prof. dr. Maje Ravnikar, direktorice NIB

14.05 - 14.10 Predstavitev evropskega projekta CutCancer, izr. prof. dr. Bojana Žegura

14.10 - 14.25 Uvodno predavanje doc. dr. Klementine Fon Tacer (Texas Tech University, ZDA) z naslovom "Heterogenost tumorjev vodi v odpornost na zdravljenje - od analiz posameznih celic do 3D tumorskih modelov in vitro za boljšo diagnozo in zdravljenje"

14.25 - 15.15 Na okrogli mizi bodo o novih tehnologijah pri iskanju bioloških označevalcev in tarč za zdravljenje raka, o pomenu povezovanja znanosti in klinike, nujnosti interdisciplinarnosti ter sinergije znanj ter o prihodnosti poskusov na živalih v luči novih in vitro modelov raka spregovorili:

· prof. dr. Maja Čemažar, Onkološki inštitut Ljubljana,

· Luka Dobovišek, dr. med., Onkološki inštitut Ljubljana,

· Klara Čampa, članica Europa Donna Slovenija,

· doc. dr. Klementina Fon Tacer, Texas Tech University in

· doc. dr. Barbara Breznik, Nacionalni inštitut za biologijo.

Dogodek je namenjen strokovni javnosti, znanstvenikom in raziskovalcem javnih ter zasebnih institucij, zdravnikom univerzitetnih in kliničnih ustanov ter bolnišnic, strokovnjakom NIJZ, članom Zdravniške zbornice, nevladnim organizacijam, odločevalcem ter predstavnikom politike.

Vabimo tudi predstavnike medijev in vse, ki menijo, da sta tematika in dialog za družbo pomembna.

Prosimo, da se za udeležbo na dogodku registrirate na spodnji povezavi:

https://forms.gle/MxdJ4dXggtQuXPPt9

Dogodek se bo snemal.