O-STA

Pohod za mir - 21. 9. 2023

Članice Svetovne federacije veteranov:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Zveza društev in klubov MORiS


Ljubljana, 19. septembra 2023

21. september je mednarodni dan miru

1. Letošnja tema je "Ukrepi za mir 2023: naše ambicije za #globalne cilje". Na ta dan bo med 11. in 12.30 uro v Ljubljani potekal tradicionalni Pohod za mir 2022. Ta se bo pričel ob 11. uri pred Moderno galerijo, Cankarjeva 15, v Ljubljani. Zaključna slovesnost pa bo ob 11.50 uri pred Mestno občino Ljubljana, Mestni trg 1, v Ljubljani. Slavnostni govornik bo prof. dr. Dušan Plut, geograf in ekolog, civilnodružbeni aktivist, prepoznaven in dosleden borec za varstvo okolja in uveljavitve modela trajnostnega razvoja, član predsedstva Republike Slovenije 1990 -1992.

Pohod za mir organizirajo veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije2, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije3, Zveza veteranov vojne za Slovenijo4, Zveza policijskih veteranskih društev Sever5 in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov6, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN (poslanico vam bomo poslali takoj, ko jo bomo dobili), minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili Gregorja Pečana, predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev.

Tema:

Ukrepi za mir 2023: naše ambicije za #globalne cilje

Vsako leto 21. septembra po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan miru. Generalna skupščina ZN je to razglasila za dan, namenjen krepitvi idealov miru z opazovanjem 24-urnega nenasilja in prekinitve ognja. Naš svet še nikoli ni tako potreboval miru.

Tema dneva miru 2023 je Akcije za mir: naše ambicije globalnih ciljev. To je poziv k ukrepanju, ki priznava našo individualno in kolektivno odgovornost za spodbujanje miru. Spodbujanje miru prispeva k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja, doseganje ciljev trajnostnega razvoja pa bo ustvarilo kulturo miru za vse.

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je dejal: "Danes je mir potreben bolj kot kdaj koli prej. Vojne in konflikti sproščajo opustošenje, revščino in lakoto ter ženejo na desetine milijonov ljudi iz svojih domov. Podnebni kaos je vsepovsod. In celo miroljubne države so obsedene z zevajočimi neenakostmi in politično polarizacijo."

Cilji trajnostnega razvoja

Leto 2023 je vmesna točka pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja. Mednarodni dan miru leta 2023 sovpada z vrhom ciljev trajnostnega razvoja (18. in 19. september), ki bo obeležil vmesni mejnik.

Cilj ciljev trajnostnega razvoja je, da bi nas približali mirnejšim, pravičnejšim in bolj vključujočim družbam brez strahu in nasilja. Toda brez podpore in prispevka širokega kroga akterjev, vključno z 1,2 milijarde živih mladih, cilji ne bodo doseženi. Vabimo vas, da se pridružite pozivu Združenih narodov k ukrepanju za mir: boju proti neenakosti, spodbujanju ukrepov na področju podnebnih sprememb ter spodbujanju in varstvu človekovih pravic.

Splošna deklaracija o človekovih pravicah in Konvencija o preprečevanju in kaznovanju genocida

Leto 2023 je tudi 75. obletnica Splošne deklaracije o človekovih pravicah in Konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida. IDP 2023 spodbuja vse mlade, da so ambiciozni pri svojem udejstvovanju kot pozitivni in konstruktivni socialni akterji, da se pridružijo gibanju za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in prispevajo k izgradnji trajnega miru. Skupaj lahko pomagamo voditi naš svet k bolj zeleni, pravičnejši, pravičnejši in varnejši prihodnosti za vse.

Vseh pet slovenskih organizacij vojnih veteranov deli enake vrednote in se zavzemajo za mir, za vzgajanje patriotizma, za demokratično družbo, socialno državo, za ohranjanje tradicij boja za nacionalno suverenost, za solidarnost in zato tudi s takšnimi manifestacijami, kot je pohod za mir, poskušajo opozoriti na aktualne probleme sodobnega sveta in naše domovine.

Pohod za mir bodo slovenske organizacije vojnih veteranov organizirale tudi v prihodnje. Želimo si, da bi postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.

Vabljeni!

- - - - -

Dodatne informacije:

generalni sekretar ZPVD Sever Anton Pozvek (041 725 397).

- - - - -

Prosim za potrditev udeležbe. Prisrčno vabljeni !

- - - - -

1 Letos mineva 42 let odkar je generalna skupščina ZN razglasila 21. september za mednarodni dan miru (glej npr.: http://internationaldayofpeace.org/), za dan, ko naj bi ljudje slavili mir in kot dan svetovnega premirja in nenasilja. S tem je skupščina OZN povabila narode in ljudi, naj na ta dan spoštujejo prekinitev sovražnosti. Skupščina je prav tako pozvala države članice, organe ZN ter regionalne in nevladne organizacije, naj praznujejo ta dan in sodelujejo z ZN pri vzpostavljanju svetovnega premirja.

2 www.zzb-nob.si/

3 http://www.zdvis.si/

4 http://www.zvvs.si/

5 http://www.zdruzenje-sever.si/

6 http://www.wvf-fmac.org/