O-STA

Vabilo na predavanje dr. Tinkare Tinta in Tihomirja Makovca: Raziskovalna odprava na vzhodni Pacifik

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite predavanja dr. Tinkare Tinta in Tihomirja Makovca: "Raziskovalna odprava na vzhodni Pacifik - odkritje novega ekosistema pod globokomorskimi hidrotermalnimi vrelci".

Predavanje bo v petek, 29. septembra 2023, ob 13. uri, v živo v predavalnici B5 Biološkega središča, Večna pot 111, 1000 Ljubljana.

Sodelavca Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, Tihomir Makovec in dr. Tinkara Tinta sta se letos poleti udeležila raziskovalne odprave na vzhodni Pacifik z novim raziskovalnim plovilom R/V Falkor (too) v sklopu misije Schmidt Ocean Inštituta. Med odpravo so prišli do izjemnega odkritja novega ekosistema v vulkanskih votlinah pod hidrotermalnimi izviri sicer dobro raziskanega podvodnega vulkana na vzpetini Vzhodnega Tihega oceana ob Srednji Ameriki. Prelomno 30-dnevno odpravo je vodila prof. dr. Monika Bright z Univerze na Dunaju skupaj z mednarodno znanstveno ekipo iz Združenih držav Amerike (Univerza Harvard in Woods Hole Oceanografski Inštitut), Nemčije (Max Planck Inštitut za morsko mikrobiologijo), Nizozemske (Kraljevi nizozemski inštitut za raziskave morja), Francije (Center National pour la Recherche Scientifique), Kostarike in Slovenije.

Vljudno vabljeni! Seminar bo potekal v slovenskem jeziku.

Dodatne informacije: Katja Sinur, katja.sinur@nib.si.