Jesenski okusi z Europarkove Ekološke tržnice
Jesen se neustavljivo približuje in zdaj je pravi čas, da pred prihodom hladnejših dni poskrbite za dobro počutje. Za začetek svoje telo razvajajte z zdravimi in okusnimi jedmi, ki vsebujejo vsa potrebna hranila, vitamine in minerale. Pri tem je pomembno, da pri pripravi obrokov izberete lokalno pridelana ekološka živila, ki ne bodo le poskrbela za vaše zdravje, temveč tudi razvajala vaše brbončice. Na Europarkovi Ekološki tržnici lahko vsako sredo popoldne med 14. in 19. uro najdete bogato ponudbo sezonske zelenjave in sadja, različnih žit in izdelkov iz njih, naravnih sokov, oreščkov, olj, čajev in še marsikaj drugega. V sodelovanju s prehransko strokovnjakinjo in vrtnarko Metko Ternjak Gomboc so tokrat za vas pripravili nekaj nasvetov, kako preživeti jesen v kuhinji.
Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran
Čeprav imamo jabolko za tako vsakdanji in preprost sadež, ta v resnici vsebuje veliko koristnih snovi za zdravje. Največ takšnih snovi je okoli peščišča in v lupini, zato je še kako pomembno, da so jabolka pridelana na ekološki način. Za regeneracijo, razstrupljanje ali preventivo proti številnim boleznim še vedno velja, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Vse do konca zime lahko na sredini Europarkovi Ekološki tržnici najdete jabolka iz Podgrajškove biokmetije. Izberete lahko vrečko ali cel zabojček.
Recepti in ideje za okusne jedi iz jabolk in drugega sezonskega sadja
Za pripravo ozimnice je treba poskrbeti jeseni, saj morate pred zimo obrati plodove, vrt pa pripraviti na hladnejše dni. Jeseni je zato časa za pripravo sladic bolj malo, saj morate vsak dan čim več preživeti v naravi in nimate časa stati za štedilnikom. Metka Ternjak Gomboc je pripravila nekaj idej, kaj vse lahko pripravite iz jabolk ali drugega sezonskega sadja, ki je zdaj na razpolago:
RECEPT 1: Vzemite poljubno sadje (jabolka, breskve, hruške, slive ...), ga razpolovite in pecite v pečici približno 15 minut. Potem ga pokapljate z medom ali sirupom, začinite s cimetom ali vaniljo, posujte s semeni (oreščki ali koščki presnega kakava) in ponudite s kepico grškega jogurta, skute, smetane ali sladoleda.
RECEPT 2: Potrebujete jabolka, manjši lonček mletih ali sesekljanih oreščkov, veliko žlico medu ali marmelade, žlico rozin ali brusnic, po želji nariban ingver ali limonino lupinico, ščepec cimeta in žlico masla. Jabolkom izdolbite peščišče in izdolbeno luknjo napolnite z nadevom. Jabolka nato položite v namaščen pekač, prilijte 1 dl vode (lahko tudi vina) in pecite približno 30 minut. Sadje postrezite prelito s sokom, ki je nastal pri pečenju, smetano ali s stopljeno črno čokolado. To je recept še iz časa vaših babic - za takrat, ko nimate časa in veliko sestavin na voljo.
RECEPT 3: Iz jabolk lahko na preprost način pripravite čežano. To naredite tako, da jih nakockane dušite do mehkega. Na koncu dodate cimet (lahko nariban ingver, rozine, vaniljo, kandirane koščke pomarančnih ali limoninih lupinic) in s to vrelo mešanico do vrha napolnite sterilne kozarčke. Nato zaprete in ohladite pod odejo. Čežano lahko uporabite za nadeve, kot je dodatek jogurtu, skuti, palačinkam ali sladoledu.
RECEPT 4: Za konec pa še en recept za zdravo in sočno sladico. Potrebujete: 100 g ajdove moke, 100 g pirine moke (lahko tudi samo pirina ali pšenična), 60 g paste iz suhega sadja (lahko rjavi sladkor ali drugo sladilo), 20 g zmletih lanenih semen, namočenih v 80 ml vode vsaj 15 minut (ali 2 stepeni jajci), 2 veliki naribani jabolki, ki jih na hitro podušite na žlički masla, 2 žlički vinskega kamna (pecilnega praška), pol žličke sode bikarbone, žlica cimeta, žlička naribane limonine (pomarančne) lupinice, košček naribanega ingverja, 70 ml kokosovega masla (ali olja), po želji pest grobo narezanih orehov (ali drugih oreščkov), 2 žlici rozin ali kandiranih koščkov pomaranč. Pripravite manjši okrogli ali oglati pekač (lahko tudi posodice za mafine), ga namastite in potresete z moko ali mletimi oreščki. Pečico segrejte na 180 do 200 stopinj. Čas pečenja je odvisen od velikosti pekača in debeline testa - to lahko preverite z zobotrebcem.
Fotografska razstava projekta Food Wave
Trajnostna hrana je ključna za ohranjanje našega planeta in blaginjo prihodnjih generacij. To bodo poudarili tudi na navdihujoči fotografski razstavi, ki bo v mariborskem Europarku na ogled na voljo med 21. in 27. septembrom v nadstropju pri gostinskem lokalu Ginger. Pod okriljem evropskega projekta Food Wave in v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo za Podravje - Maribor bo razstava skozi oči mladih ambicioznih ustvarjalcev obiskovalce popeljala na potovanje, ki bo posvečeno trajnostni pridelavi in potrošnji hrane. Vsaka fotografija bo nosila globoko sporočilo o pomembnosti lokalne pridelave, skrbi za naš planet in trajnostnem odnosu do hrane. Na koncu bodo izbrali tudi zmagovalno fotografijo, pri izboru pa lahko sodelujejo tudi obiskovalci. Več informacij si lahko preberete na tej povezavi.