O-STA

Podžupan Uroš Lesjak sprejel mlade iz Singna in Gimnazije Lava

Sporočilo za javnost

Celje, 25. september 2023 - V Celje je včeraj prispela skupina 23 dijakov in dijakinj tehniške gimnazije Hohentwiel Gewerbeschule iz nemškega mesta Singen, ki se bodo ta teden v okviru dijaških izmenjav družili z dijaki Gimnazije Lava, sklepali nova prijateljstva, se učili drug od drugega in spoznavali naše lepo knežje mesto. Dopoldan jih je v Narodnem domu sprejel podžupan Uroš Lesjak, ki jim je izrekel iskreno dobrodošlico, popoldan pa si bodo med drugim ogledali Stari grad Celje.

Izmenjava dijakov je dobra priložnost, da se mladi poglobijo v raznolikost sveta okoli nas, se učijo tujih jezikov, spoznavajo drugačne kulture, tradicije in načine življenja. Izkušnje, ki jih pridobijo na tak način, gradijo mostove med mesti in prispevajo k širjenju mednarodnega razumevanja ter strpnosti.

V Celju smo vzpostavili sodelovanje z mnogimi mesti po Evropi in svetu. Sodelovanje oziroma prijateljstvo s Singnom, ki leži ob Bodenskem jezeru, je še posebej trdno in traja že od leta 1989, ko sta mesti prvič podpisali partnersko pogodbo. Singenčani in Celjani sodelujejo na različnih področjih, še posebej v kulturi, šolstvu, gasilstvu in rdečem križu.

Dijake iz Singna letos spremljata profesorja Stephan Glunk in Karl Laber, ki Celje dobro poznata. Gimnazija Lava in tehniška gimnazija Hohentwiel Gewerbeschule sodelujeta že 29 let in v tem času se je mednarodnih izmenjav udeležilo več kot tisoč mladih.

***