O-STA

GCC osvaja Evropo tudi v šolskem letu 2023/24

GIMNAZIJA CELJE - CENTER

SPOROČILO ZA JAVNOST

Novo šolsko leto je na Gimnaziji Celje - Center prineslo tudi nove dimenzije sodelovanja z Evropo. V začetku meseca, 11. 9. 2023, smo na šoli izvedli pripravljalni sestanek za projekt Gibanje in prostovoljstvo za vse življenje/Lifelong moving and volunteering. Nosilec projekta je Valkeakosken ammatiopisto (Šolski center v Valkeakoski, Finska), poleg naše šole pa sodeluje Friedrich-List Berufskolleg iz Hamma v Nemčiji.

Dvotedensko prakso v tujini na Finskem je sklenila tudi skupina dijakov četrtih letnikov programa predšolska vzgoja. Dopoldneve so preživljale v vrtcu, razen enega dne, ko so jim predstavili našo partnersko šolo Valkeakosken ammatiopisto (VAAO), ter program, ki je približno podoben naši predšolski vzgoji. Dekleta so bila še posebej navdušena nad prevladujočo prakso. Ob tej priložnosti se še posebej zahvaljujemo koordinatorici Heidi-Maria Listo, ki je poskrbela za mnoge podrobnosti izvedbe ter samo izvajanje logistike, ter profesorici Pirkko Maatraiva, ki je dekletom predstavila program in z njimi izvedla poglobljeno analizo predšolske vzgoje.

Med 10. in 15. 9. je skupina dijakov in profesorjev obiskala Granado, kjer je potekala izmenjava s šolo Curva Polar, ki sodeluje v projektu PROTECT. Raziskovali so vodo kot osrednjo temo Edu-LAPR-a (doživljajska izobraževalna igra vlog). Veselimo se že oktobrskega obiska dijakov iz Italije, ki bodo spremljali naš Edu-LARP v povezavi z vodo

Dijaki so se udeležili tudi dveh izbirnih ekskurzij, prva je bila Ars Electronica 2023 v avstrijskem Linzu, 6. 9. 2023, ki velja za največji festival sodobne umetnosti, tehnologije in družbe v Evropi, letošnja tema festivala je Who Owns the Truth. Na ogled so različne razstave, glasbeni projekti, predavanja in izobraževanja ter delavnice. Festival se že leta uveljavlja kot kritično stičišče sodobne umetnosti, ki razmišlja o družbi skozi različne umetniške projekte. Tudi letos je na festivalu prisotnih veliko slovenskih umetnikov, nekatera njihova dela so tudi nagrajena.

Druga ekskurzija pa je bila na 18. mednarodni arhitekturni bienale, 22. in 23. 9. 2023. Najprej nas je naš nekdanji dijak, sedaj študent arhitekture, Jernej Koritnik popeljal po arhitekturnih biserih posameznih nacionalnih paviljonov v tako imenovanih Giardinih (vrtovih). Nadaljevali smo z vodstvom po vsebinah bienala v Giardinih in se z vodenim ogledom vmes premaknili v razstavne prostore Arsenala, nekoč temelja na katerem je počivala pomorska moč Beneške republike. Letošnji beneški bienale arhitekture izpostavlja problematiko razogljičenja in dekolonizacije sveta ter nagovarja pereče ekološke teme, naslov letošnjega bienala, Laboratorij prihodnosti, pa si je zamislila kustosinja, arhitektka in pisateljica gansko-škotskih korenin Lesley Lokko. Letos naš, slovenski paviljon aktualizira rabo naravnih materialov v tradicionalni slovenski arhitekturi.

PRILOGA: fotografije iz ekskurzij, izmenjav in projektnih srečanj

Dodatne informacije: Rok Lipnik, ravnatelj, 041 39 29 49, rok.lipnik@gcc.si