O-STA

Konferenca Z jeziki danes za jutri: Aktualni izzivi poučevanja jezikov, literatur in kultur

Vabilo_fotografija

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL) kot eni vodilnih slovenskih institucij na področju jezikovnega poučevanja ter izobraževanja učiteljev in učiteljic za poučevanje najrazličnejših jezikov ob zaključku študijskega leta 2022/23, ki smo ga posvetili jezikom, in uvodu v študijsko leto 2023/24, ki ga bomo posvetili učiteljem in učiteljicam, pripravljamo konferenco Z jeziki danes za jutri: Aktualni izzivi poučevanja jezikov, literatur in kultur.

Pri razmisleku o novih izzivih in možnostih v jezikovnem izobraževanju ter o sožitju kultur za uspešno delovanje družbe 21. stoletja se nam bodo, z znanstvenoraziskovalnega ali strokovnega oz. praktičnega vidika primerov dobrih praks, kot je razvidno iz programa, pridružili številni učitelji in učiteljice iz osnovno- in srednješolskega ter visokošolskega izobraževanja. Na konferenco je prijavljenih skupno 170 udeležencev in udeleženk.

Konferenco bomo slavnostno otvorili ob svetovnem dnevu učiteljev v četrtek, 5. oktobra, ob 18. uri v avli FF UL z glasbenim programom v več jezikih in predstavo staroindijske študentske gledališke skupine, ki bo v izvirnem sanskrtu prakrtu prikazala prvo dejanje znamenite drame staroindijskega dramatika Bháse Abhiṣekanāṭakam. Veseli bomo, če se nam pridružite.

Posebej vabimo na plenarni predavanji.

Predavanje izr. prof. dr. Mete Lah Igra pri pouku tujega jezika: koristna dejavnost ali izguba časa? bo v petek, 6. 10. 2023, ob 9. uri (pred. 34 na FF UL).

Izr. prof. dr. Meta Lah je profesorica na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF UL. Ukvarja se z didaktiko tujih jezikov, zlasti francoščine, in literarno didaktiko. Je strokovnjakinja za področje didaktične igre, ki svoja spoznanja praktično predaja ne le študentom in študentkam, temveč tudi kolegom in kolegicam ter udeležencem in udeleženkam programov vseživljenjskega učenja na Modri fakulteti Univerze v Ljubljani. Je dolgoletna urednica znanstvene revije Vestnik za tuje jezike.

Predavanje dr. Simona Borga Izzivi pri spreminjanju učiteljevih ocenjevalnih praks, ki bo v angleškem jeziku potekalo v soboto, 7. 10. 2023, ob 9. uri (pred. 34 na FF UL).

Dr. Simon Borg je mednarodno priznani predavatelj in raziskovalec na področju izobraževanja učiteljev in učiteljic jezikov ter avtor prek 100 knjig in drugih publikacij. 15 let je predaval na Univerzi v Leedsu, od leta 2013 pa deluje kot svetovalec na področju snovanja, izvedbe in vrednotenja projektov profesionalnega usposabljanja za učitelje angleščine v več kot 30 državah ter kot profesor angleškega jezika na Univerzi za uporabne znanosti Zahodne Norveške. Zadnje desetletje živi v Sloveniji.

Vljudno vabljeni!

Za dodatne informacije smo na voljo na e-naslovu letojezikovff@ff.uni-lj.si.