O-STA

Mladinska delegatka na Generalni skupščini OZN pozvala k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri osamosvajanju in realizaciji Ciljev trajnostnega razvoja

Ljubljana, 29. september 2023

Mladinska delegatka na Generalni skupščini OZN pozvala k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri osamosvajanju in realizaciji Ciljev trajnostnega razvoja

V New Yorku vsako leto poteka zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, ki se ga redno udeleži tudi slovenski mladinski delegat pri Organizaciji združenih narodov. Aktualna mladinska delegatka pri OZN, Arina Šmidt, je na 3. Odboru socialne, humanitarne in kulturne zadeve v New Yorku nagovorila svetovno javnost.

Mladinska delegatka Arina Šmidt se trenutno udeležuje 78. rednega zasedanja Generalne skupščine in sodeluje na 3. odboru za socialne, humanitarne in kulturne zadeve ter drugih stranskih dogodkih v New Yorku. Zasedanje 3. odbora za socialne, humanitarne in kulturne zadeve, se je začelo 28. septembra 2023 in bo trajalo vse do sredine novembra. Namen odbora je obravnavati vprašanja človekovih pravic s poudarkom na ženskih in otrokovih pravicah, vprašanju avtohtonih ljudstev in pomembnih vprašanjih socialnega razvoja povezanega z mladimi in starejšimi osebami, posamezniki s posebnimi potrebami idr.

Arina je na zasedanju 3. odbora v svojem govoru pozvala svetovno javnost k naslavljanju in reševanju izzivov, s katerimi se soočajo mladi pri osamosvajanu, med katerimi so predvsem sledeči: slaba plačila za delo, stanovanjska problematika, eksponentna rast življenjskih stroškov ipd. Izpostavila je tudi vedno bolj pogost problem v družbi tj. duševno zdravje, ki nastaja predvsem med mladimi ob hitri in neodgovorni rabi interneta, družbenih omrežij in umetne inteligence. Prav tako se je dotaknila vse bolj pogostih naravnih katastrof, ki so po njenem mnenju posledica brezbrižnosti in neodgovornega ravnanja celotne družbe. Odgovornost za te probleme leži tako na posameznikih kot tudi na odločevalcih. Na koncu se je v govoru dotaknila še 5. cilja trajnostnega razvoja, o katerem je povedala: "Ker se približujemo polovici Agende 2030 in ugotavljamo, da je le 15 % ciljev na pravi poti, sem zaskrbljena zaradi vse večjega nereda in pomanjkanja transparentnosti v institucijah. V zvezi z enim od izzivov, ki je tudi moj glavni poudarek dela, želim deliti nekaj misli o petem cilju trajnostnega razvoja. Pri doseganju resnične enakosti spolov ne gre le za osredotočanje na dekleta in ženske, temveč tudi za obravnavo ranljivosti fantov v zvezi s toksično moškostjo, ki je posledica pomanjkanja pozitivnih moških vzornikov."

Mladinski delegat je glasnik dela Združenih narodov z mladimi in za mlade v Sloveniji ter hkrati glasnik mladih iz Slovenije pri OZN. Tekom mandata, ki traja eno leto, mladinski delegat pri OZN izvaja aktivno zagovorništvo, pripravlja in vodi delavnice za mlade, pripravlja vsebinske članke ter se povezuje z akterji, ki so tesno povezani z delovanjem Združenih narodov.

Posnetek njenega govor je na voljo TUKAJ.

Več informacij o programu mladinskega delegata pri OZN in trenutni mladinski delegatki Arini Šmidt najdete na spletni strani.

Za več informacij nam lahko pišete na pr@mss.si ali nas pokličete na telefon 01 425 60 55.

2

MLADINSKI SVET SLOVENIJE NATIONAL YOUTH COUNCIL OF SLOVENIA