O-STA

Dobrodelni koncert GCC 2023

Veliki predpočitniški dobrodelni koncert Gimnazije Celje - Center bo letos potekal 27. oktobra, celoten izkupiček humanitarne akcije pa tokrat dijaki namenjajo občini Luče Že šestnajsto leto zapored bosta Dijaška skupnost Gimnazije Celje - Center (GCC) in Društvo GCC v tednu pred jesenskimi počitnicami pripravila dobrodelni koncert, s katerim se na ga ne nadaljuje le teden solidarnosti, ampak se z njim tradicionalno začenjajo tudi druge dobrodelne in prostovoljske akcije, ki jih bodo dijaki in mentorji šole, ki se že nekaj let zapored lahko ponaša z nazivom Junaki našega časa Slovenske filantropije, pripravili v tem šolskem letu. Osrednji glasbeni gost koncerta, ki bo v sredo, 27. 10., ob 10.45 v športni dvorani GCC, bo pevec Nipke, nastopili bodo tudi glasbeni sestavi GCC, v stand up komičnem delu se nam bo pridružil Dejan Ikovic - Bushi. Dobrodelni koncert, ki ga z dijaško skupnostjo organizira 4. d-razred, bo hkrati tudi osrednji dogodek tedna solidarnosti, ki bo na GCC letos mineval v duhu teme šolskega leta, ki smo jo po Srečku Kosovelu naslovili Proti človeku. Koncert bo skupaj z umetniško akcijo poslikave in prodaje rabljenih srajc, ki jo pripravljajo dijaki programa umetniška gimnazija likovna smer, tudi letos ena večjih mladinskih humanitarnih akcij na Celjskem in sproščen ter razmišljujoč uvod v jesenske počitnice. Sredstva, ki jih zbirajo dijaki, učitelji in pokrovitelji, bodo letos namenjena občini Luče, ki je bila v nedavnih naravnih nesrečah močno poškodovana.

Tradicionalni dobrodelni koncert GCC je že šestnajst le pomemben del utripa na šoli, kjer je solidarnost med mladimi trdna in zakoreninjena vrednota. V preteklih letih so sedanji, nekdanji dijaki in učitelji ter gostje in pokrovitelji s koncerti zbrali že več kot 80.000 EUR. Pomagali so žrtvam naravnih in prometnih nesreč ter mnogim vrstnikom in njihovim družinam, ki so se spopadali s hudo socialno stisko ali zdravstvenimi težavami. Ob tej pa na šoli vsako leto potekajo tudi druge humanitarne akcije, zelo razvejano pa je tudi prostovoljno delo.

GCC se tudi kot članica mreže Unesco ASPnet pri svojem delu trudi poudarjati vrednote, ki so v aktualni družbeno-političnih razmerah vsak dan znova postavljene pred preizkušnjo. Šola se lahko pohvali tudi z zelo dejavnim Šolskim skladom, ki ga vodijo starši, z večletnim sodelovanjem pri nacionalni akciji Anina zvezdica in akcijah celjskih dobrodelnih in mladinskih organizacij, dijaki pa sodelujejo tudi pri eko-akcijah, zbirajo star papir, tonerje in zamaške, vodijo izmenjevalnico oblačil, akcijo Podari knjigo in učbenik, tutorsko mrežo ter se z različnimi projekti odzivajo na sprotne problematike v lokalnem okolju in svetu. PRILOGA: Fotoutrinki z lanskega dobrodelnega koncerta (arhiv GCC) Dodatne informacije: Rok Lipnik, ravnatelj GCC, rok.lipnik@gcc.si, 041 39 29 49