O-STA

Storitev Varen splet zavarovala 40 odstotkov uporabnikov pred kibernetskimi grožnjami

Ljubljana, 17. oktobra - Zgolj v avgustu je storitev Varen splet, ki jo ponujajo v Telekomu Slovenije, in s pomočjo katere lahko zasebni in poslovni uporabniki zaščitijo mobitele, prenosnike, računalnike, tablice, pametne televizorje in vse ostale naprave, ki so povezane v splet bodisi prek fiksne ali mobilne povezave, preprečila 6,7 milijona kibernetskih groženj, kar je skoraj 3 milijone več kot v juliju, hkrati pa največ od uvedbe storitve. Najpogostejše grožnje so bile škodljiva programska oprema, sledijo t. i. CC napadi (C2 ali Command & Control), ki skušajo vdreti v napravo in jo nato uporabiti kot del lastnega omrežja naprav, in napadi spletnega ribarjenja (phishing). 40 odstotkov naprav, ki so v avgustu uporabljale Varen splet, bi bilo brez zaščite izpostavljenih tovrstnim tveganjem.

Varen splet je storitev, ki uporabnike varuje pred spletnimi prevarami, računalniškimi virusi, prenosom škodljivih datotek in programov ter pred poskusi kraje ali zlorabe osebnih podatkov, pri tem pa deluje brez nameščanja programske opreme na naprave. Storitev varuje mobitele, prenosnike, računalnike, tablice, pametne televizorje, pametne hladilnike in vse ostale naprave, ki so povezane v splet bodisi prek fiksne ali mobilne povezave. Zaščita je omogočena tudi med gostovanjem v tujih mobilnih omrežjih. Trenutno Varen splet varuje pred več kot 12 milijoni škodljivih spletnih mest, uporabniki pa lahko sami nastavijo tudi različne dodatne zaščite in upravljajo internetni promet na svojem fiksnem priključku ali mobitelu.

Najbolj pogosta kibernetska grožnja, ki so jo zaznali sistemi teh varnostnih rešitev, je škodljiva programska oprema. Slednja je zasnovana tako, da skuša vdreti in škodovati napravam uporabnikov z zlorabo varnostnih lukenj oziroma ranljivosti programske opreme. Na drugem mestu so t. i. CC napadi (C2 ali Command & Control), ki skušajo vdreti v napravo in jo nato uporabiti kot del lastnega omrežja naprav, preko katerih se izvajajo različne, praviloma sporne aktivnosti, največkrat napadi DDoS (porazdeljeno onemogočanje storitev). Na tretjem mestu kibernetskih groženj, ki jih Varen splet učinkovito preprečuje, pa so napadi spletnega ribarjenja (phishing). Kar 39,65 odstotka naprav, ki so v avgustu uporabljale Varen splet, bi bilo brez zaščite izpostavljenih kibernetskemu tveganju.

Naročniki Telekoma Slovenije lahko svoje naprave zaščitijo tako, da pošljejo SMS s ključno besedo VAREN SPLET na 1918, storitev pa lahko vklopijo tudi v Mojem Telekomu, na prodajnih mestih Telekoma Slovenije ali s klicem na 080 8000. Zaščita deluje takoj po vklopu, brez nameščanja programske opreme na naprave, naročniki pa jo lahko sami enostavno upravljajo preko portala Moj Telekom. Mobilne naprave lahko zaščitijo za 0,99 evra na mesec, domače internetne omrežje pa za 1,49 evra na mesec.

Na voljo sta dva tipa storitev: Varen splet za fizične osebe in Varen poslovni splet za podjetja in samostojne podjetnike.