V ponedeljek, 23. oktobra, smo dijaki Šole za storitvene dejavnosti raziskovali naravno, kulturno in gastronomsko dediščino Bele Krajine. Na ekskurzijo smo odšli dijaki 2. GA, 2. GH, 2. P, 4. EKT in 4. GTT. Popotovanje smo pričeli v Rosalnicah pri Metliki, kjer smo si ogledali Hišo dobrega kruha. Karizmatična lastnica Mojca nam je predstavila zgodovino in razvoj kmetije, trženje in promocijo produktov ter poudarila, kako je za uspešen posel pomembno sodelovanja celotne družine. Pokazala je, kako pripraviti certificirano belokranjsko pogačo, dijaki pa so nato samostojno zgnetli in spekli vsak svoj hlebec kruha.
Pot smo nadaljevali v Hišo vin Pečarič v bližini Metlike, kjer nam je vinar predstavil klet, pridelavo različnih vrst sokov in vin ter kulturo pitja vina. Njegova žena je prikazala uporabo primernih vrst kozarcev za različne vrste vina. Ogledali smo si tudi staro mestno jedro Metlike.