O-STA

V Mariboru uspešno zaključena jubilejna Balkanska računalniška olimpijada

Foto: Boštjan Podlogar/STA
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Maribor, 3. november 2023 - Na II. gimnaziji Maribor se je včeraj z zaključno slovesnostjo in podelitvijo medalj svečano zaključila 30. Balkanska računalniška olimpijada (The 30th Balkan Olympiad in Informatics - BOI 2023), ki je v Mariboru pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in ob podpori Ministrstva za digitalno preobrazbo potekala od 29. oktobra. Na olimpijadi se je v znanju in spretnostih računalniškega programiranja med seboj pomerilo 73 mladih programerjev iz 17 držav, katere je spremljalo še okoli 40 mentorjev. Absolutni zmagovalec BOI 2023 je postal Mihnea Andreescu iz Romunije, ki je edini pravilno rešil vse naloge in zbral vseh 600 možnih točk. Drugo mesto je zasedel Mihai Valeriu Voicu prav tako iz Romunije, tretji pa je bil Bolgar Daniel Koynov. Med Slovenci se je najbolje odrezal Jakob Žorž, ki je prejel bronasto odličje. Na olimpijadi je bilo podeljenih šest zlatih, 12 srebrnih in 19 bronastih medalj.

"Digitalne tehnologije krojijo kakovost našega življenja. Zato morajo biti dostopne vsem, vključujoče, varne, zanesljive in trajnostne," je med drugim po video povezavi na otvoritvi dejala dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo. Tekmovalce je še opogumila z besedami, naj kot mladi arhitekti naše skupne prihodnosti tudi uživajo v iskanju rešitev in povezovanju različnosti, kot žensko v tehnologiji pa jo še posebno zanima opolnomočenje žensk in deklet z digitalnimi veščinami, saj bodo le tako polno in smiselno sodelovale v demokraciji, izobraževanju in poslovanju v digitalni družbi.

Znanstveni komite pripravil zahtevne naloge

Tekmovanje BOI 2023 je potekalo dva tekmovalna dneva in je bilo individualno. Tekmovalci so morali vsak tekmovalni dan v petih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja. Vsaka naloga je od tekmovalcev zahtevala, da napišejo program, torej serijo navodil, ki potem poišče pravilen odgovor na zastavljeni problem. Zahtevana raven znanja na računalniški olimpijadi BOI 2023 za dijake je bila zelo visoka, saj so pravila in naloge praktično enaka kot na mednarodni računalniški olimpijadi. Tekmovalci so programirali v programskih jezikih C in C++, na operacijskem sistemu Linux.

Druženje s sovrstniki

Celotno dogajanje BOI 2023 je potekalo šest dni. Poleg samega tekmovanja so potekale tudi različne obtekmovalne dejavnosti. Udeleženci iz 17 držav so si tako ogledali Škocjanske jame, prek igre Unlock Ljubljana in Unlock Maribor odkrivali glavno mesto in štajersko prestolnico ter obiskali sobe pobega. Med drugim so tudi stkali številna nova poznanstva in prijateljstva ter krepili medkulturne stike.

Računalniško programiranje ima v Sloveniji premalo veljave

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. Računalniki nas obkrožajo na vsakem koraku in vsi jih uporabljamo, vseeno pa je poznavanje programiranja močno podhranjeno. Na ZOTKS, ki je glavni organizator olimpijade in računalniških tekmovanj v Sloveniji, se že vrsto let trudijo, da bi ta del računalništva - programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja - ponovno dobil večjo veljavo in pravo mesto tudi v našem šolskem učnem programu. Osnovna, temeljna znanja računalništva bi morala biti učencem posredovana že v osnovni in srednji šoli, saj ta vzpostavljajo način razmišljanja, ki ga pri drugih predmetih ne morejo pridobiti. Z organizacijo tako pomembnega dogodka bo ZOTKS prispevala k dvigu priljubljenosti tega področja, hkrati pa s tekmovanjem izkorišča priložnost za dodatno promocijo programiranja, računalništva in poznavanja informacijskih tehnologij pri nas.

Letošnjo olimpijado je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo. Potekala na II. gimnaziji Maribor, s strojno in tehnično opremo pa so olimpijado podprla podjetja A1 Slovenija, d.d., Integralis d.o.o., ITS Intertrade d.o.o., Telekom Slovenije, d.d., Cisco Slovenija, DELL in SGH d.o.o. Za izdelavo celostne grafične podobe BOI 2023 je poskrbela agencija Kofein dizajn.

Več o tekmovanju in rezultate lahko najdete tukaj.

Več fotografij vam je na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije Aljoša Seljak Zveza za tehnično kulturo Slovenije Zaloška 65, p. p. 2803 1000 Ljubljana

E-naslov in telefon: aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378