O-STA

Vabilo na novinarsko konferenco

V torek, 14. novembra 2023, vas lepo vabimo na novinarsko konferenco, na kateri vam bomo predstavili rezultate projekta "Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona pridelava fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost" (ang. "Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local and environmental sustainability"), ki je financiran s strani Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Norveški finančni mehanizem in Finančni mehanizem EGP 2014-2021). Tiskovna konferenca je organizirana v okviru zaključne konference projekta.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

· Predstavitev projekta in pomen mednarodnega sodelovanja

(Boštjan Golob, Branka Mozetič Vodopivec in Lorena Butinar, Univerza v Novi Gorici), 10 min

· Nagovor predstavnika Veleposlaništva Kraljevine Norveške

(Herman Baskår), 5 min

· Pomen raziskav v podeželskem okolju: Koncept tipičnosti in "terroir-ja" v vrednotenju lokalnih proizvodov kot so vino in cider

(Guillaume Antalick, Univerza v Novi Gorici), 5 min

· Izmenjava dobrih praks in prenos znanja

(Tanja Dimitrijević in Janez Furlan, Občina Ajdovščina), 5 min

· Predstavitev ostalih projektnih partnerjev in partnerskega sodelovanja:

(Predstavniki partnerjev projekta: Margrethe Hersleth, Nofima, Norveška; Trude Rinaldo, Hardanger Council, Norveška; Asbjørn Børsheim, Hardanger Cider Association/ Ulvik Frukt & Cideri; Ingunn Øvsthus, NIBIO Ullensvang, Norveška; Josip Mesić, Fakulteta za regionalni razvoj in turizem Požega, Hrvaška; Klemen Lisjak in Zorica Temelkova, Klet Tikveš, S. Makedonija), 5 min

Novinarska konferenca bo potekala ob 9.30 uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi (Glavni trg 8).

Program, vabilo in navodila za registracijo za končno konferenco projekta, ki bo ob 10.30 dne 14. novembra 2023 v dvorcu Lanthieri, je dostopna na tej povezavi:

https://winecider.miteam.eu/asset/3EppWYpMNmwSfYQh3

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Univerza v Novi Gorici

T: 05 62 05 827, GSM: 040 266 058

E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban

Projekt "Odkrivanje podeželske dediščine: avtohtona proizvodnja fermentiranih pijač za lokalno kulturno in okoljsko trajnost" financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška iz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation. Cilj projekta je spodbuditi razvoj podeželja z izboljšanjem skupnih raziskovalnih zmogljivosti in širjenja znanja, vezano na pristop "terroir" za proizvodnjo vina in jabolčnika na izbranih območjih Slovenije, Hrvaške, Severne Makedonije in Norveške.