O-STA

Za božič v Slovensko filharmonijo

Za božič
dirigent Philipp von Steinaecker
Zbor Slovenske filharmonije

V prazničnem duhu se bo v petek, 22. decembra, s pričetkom ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine odvil božični koncert Slovenske filharmonije. Na koncertu Za božič, ki je hkrati drugi koncert cikla Vokalno-instrumentalnega programa / VIP, bosta nastopila Zbor in Orkester Slovenske filharmonije, ki ju bo vodil vrhunski dirigent Philipp von Steinaecker.

Na sporedu bodo tri čudovite božične kantate Johanna Sebastiana Bacha, ki so nastale v prvih treh letih skladateljevega delovanja v Leipzigu. Z združitvijo intelektualne globine in umetniške jasnosti predstavljajo odsev skladateljevega genija in prav gotovo tudi enega od vrhuncev zvrsti.

Bach je ustvaril več kot dvesto cerkvenih kantat, večino v času, ko je opravljal delo kantorja Tomaževe cerkve v Leipzigu. Kantate, ki jih je komponiral za vsa nedeljska bogoslužja v letu, je pozneje združeval v kantatne letnike. Danes so v njegovem opusu skoraj v celoti ohranjeni prvi trije letniki, medtem ko so iz zadnjih dveh zaradi "malomarnosti" Bachovega sina Wilhelma Friedemanna, ki je veliko del svojega očeta prodal, ohranjeni le fragmenti. Čeprav je Bach za potrebe bogoslužja ustvaril ogromen korpus del, se je zaradi obsežne količine pogosto opiral na ponovitve in predelave starejših kantat. Tako je tudi božična kantata Kristjani, vrežite ta dan domnevno nastala že leta 1713, vendar jo je pozneje po prihodu v Leipzig predelal in izvedel leta 1723. Kantata Hvaljen bodi, Jezus Kristus, ki je bila izvedena za božič leta 1724, je prva izvirna božična kantata iz leipziškega obdobja, leto pozneje pa je nastala še kantata Naša usta naj bodo polna smeha. Skladateljeva leipziška dela so polna opisnih učinkov, glasbenih nasprotij in stopnjevanj, premišljene orkestrske igre in čudovitih zborov.

V vlogah solistov se bodo predstavili Polona Gregorc, Federica Lo Pinto, Rok Ferenčak in Miha Bole. Povezoval jih bo Philipp von Steinaecker, izjemen strokovnjak za baročni repertoar in historične prakse, ki pa se obenem posveča tudi nemški romantiki in repertoarju druge dunajske šole.

V sklopu abonmaja Vokalno-instrumentalni program / VIP bosta Zbor in Orkester Slovenske filharmonije to sezono poustvarila še dela Vivaldija, Brucknerja in Dvořaka, pridružili pa se jim bodo vrhunski gostujoči dirigenti. Bogato koncertno ponudbo cikla lahko preverite na spletni strani.

Vstopnice za koncert Za božič / VIP 2 lahko kupite prek spleta ali na blagajni Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu 10 vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.